fbpx

Vakbond VVMC wil tweede conducteur vanwege geweld

07 apr 2015 10:33

De vakbonden praten dinsdagmiddag opnieuw met de Nederlandse Spoorwegen over het geweld in de trein. Volgens bestuurder Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel (VVMC) is dat hard nodig nadat er dit Paasweekend opnieuw meerdere conducteurs werden bedreigd en mishandeld. De vakbond wil op meer treinen een tweede conducteur.

Oisterwijk
Zo werd maandag een 46-jarige conducteur tijdens een treinrit van Oisterwijk naar Tilburg aangevallen door een 49-jarige man met een mes. Dat gebeurde toen hij de reiziger, vermoedelijk een Duitser, om zijn vervoersbewijs vroeg. De conducteur kreeg het mes op zijn keel gedrukt. De man werd aangehouden.

Abcoude
Zaterdag was er ook een ernstig incident bij Abcoude. Vier jongens vielen in de trein een conducteur aan. Toen de trein stilhield op het station, verplaatste de vechtpartij zich naar het perron. De vier jongens werkten de conducteur tegen de grond en schopten en sloegen hem. Een reiziger die de NS-medewerker te hulp schoot, kreeg ook klappen. Een collega-conducteur hielp eveneens en kon twee van de jongens korte tijd in bedwang houden. Toch wist het viertal te ontsnappen. Een zoektocht met onder meer een helikopter en een politiehond leverde niets op.

Tweede condcuteur
De VVMC wil na de nieuwe incidenten op korte termijn twee conducteurs op de trein komen. Volgens Eilert zijn de conducteurs de dupe omdat die de reizigers controleren op een geldig vervoersbewijs. "Als de gesprekken niets opleveren, moeten we overwegen dat conducteurs meer voor hun eigen veiligheid opkomen door bijvoorbeeld geen controles meer te doen."

Extra maatregelen
NS heeft samen met de overheid al extra maatregelen genomen om geweld tegen het personeel te beteugelen. Zo gaat het spoorbedrijf versneld de toegangspoortjes van stations sluiten en komt er meer cameratoezicht. Ook komt er op de twintig grootste stations een stationsagent.

Wapenstok
Vakbond FNV Spoor heeft voorgesteld om beveiligers van NS uit te rusten met pepperspray en wapenstok. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil over die ideeën praten met de vakbond. Nu beschikken beveiligers van NS alleen over handboeien.

Gesprek
Het ministerie tekent wel aan terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt. Toch wil het ministerie in gesprek om het voorstel te kunnen beoordelen. 

Tweede Kamer
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om medewerkers Veiligheid & Service uit te rusten met pepperspray en een wapenstok, zo bleek zondag uit een rondgang van RTL Nieuws.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: (c) NS / Team Service & Veiligheid