fbpx

Vakbonden: Uitkomst Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer teleurstellend

28 jan 2011 13:54

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen zijn teleurgesteld in de uitkomsten van de Taskforce Veiliger OV. De provincies komen op de belangrijkste punten de afspraken niet na. Zo zijn in sommige regio´s de beloofde camera´s in bussen uitgebleven. In het risicogebied Haaglanden wordt er zelfs bezuinigd op sociale veiligheid.

"Ik ben erg teleurgesteld dat het niet mogelijk blijkt om landelijke afspraken te maken over veiligheid in het openbaar vervoer", zegt Wyb Kusters, bestuurder van CNV Vakmensen. Kusters wil een standaard van minimale veiligheidseisen bij aanbestedingen die provincies doen in het openbaar vervoer. Dat was ook afgesproken, maar die afspraken zijn niet nagekomen.

Camera´s
Ook werd er in 2009 afgesproken dat er vierhonderd camera´s in bussen geplaatst zouden worden. In Groningen, de stadsregio Arnhem-Nijmegen en in Zeeuws-Vlaanderen weigerden de overheden mee te werken aan het plaatsten en betalen van de gevraagde camera´s. "De afgesproken 400 camera´s zijn dan ook niet gerealiseerd" aldus het FNV.

Niet nodig
Een woordvoerder van het OV Bureau Groningen Drenthe vindt camera´s niet nodig. "In onze regio waarderen busreizigers sociale veiligheid met een acht. Als wij camera´s plaatsen, dan zorgt dat juist voor een gevoel van onveiligheid. Dat heeft ook onderzoek uitgewezen. Voor onze regio hebben camera´s geen toegevoegde waarde."

Bezuiniging
De stadsregio Haaglanden, één van de risicogebieden, wordt er volgens FNV 2,3 miljoen euro op sociale veiligheid bezuinigd. Volgens FNV is dit opmerkelijk, omdat er geen enkele indicatie is dat er minder incidenten in en rond Den Haag. De FNV maakt zich dan ook zorgen over de bezuiniging. Bij de stadsregio Haaglanden was er niemand bereikbaar voor commentaar.

Over de Taskforce Veiligheid OV
De Taskforce Veiligheid OV werd ingesteld na een groot aantal incidenten met geweld. In september 2009 presenteerde de Taskforce Veiliger O.V. onder leiding van oud-burgemeester van Tilburg, Ruud Vreeman, een 16-punten plan om de veiligheid in het openbaar vervoer (OV) te verbeteren.  Er is nu ruim anderhalf jaar gewerkt aan het uitvoeren van de 16 actiepunten.