fbpx

Vanaf 2011 rijdt de Friese Stoomtrein

27 aug 2010 11:58

Vanaf zomer 2011 rijdt de stoomtrein tussen Sneek en Stavoren. Het komende jaar wordt het spoor aangepast. Door de aanpassingen aan het spoor kan de Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) in de zomer van 2011 van start met een reguliere stoomtreinverbinding tussen de twee Friese steden.

Onderdeel van de aanpassingen is het aanbrengen van flankbeveiliging zodat het niet meer mogelijk is dat twee treinen op hetzelfde baanvak komen. De provincie Fryslân heeft inmiddels opdracht gegeven aan spoorbeheerder Prorail om de aanpassingen door te voeren.

Roerig jaar
De voorzitter van de Stichting Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) Max Kooijmans is opgetogen: “Fantastisch dat de stoomtrein nu echt komt. Het was een roerig jaar en we hebben er hard voor moeten knokken maar mede dankzij inzet van provincie is de financiering nu rond.” De komst van de stoomtrein was eerder uitgesteld. Er was aanvullende financiering nodig omdat de flankbeveiliging een nieuwe eis van Prorail werd na het treinongeval in Barendrecht van september 2009. Omroep Fryslân heeft een documentaire gemaakt over het afgelopen jaar en de organisatie achter de FStM.

Vrijwilligers
De vrijwilligers van de FStM zullen tot de eerste rit in 2011 hun handen volhebben. Treinstellen moeten worden gerestaureerd, de marketing moet op orde en de honderden vrijwilligers moeten worden opgeleid.

Stoomweekend
Vooruitlopend op de definitieve start van de Friese stoomverbinding is er op 18 en 19 september een stoomweekend georganiseerd. Op die data zal de FStM met materiaal van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij in twee dagen tijd zes ritten van en naar Stavoren maken. Liefhebbers kunnen daarvoor een kaartje bestellen via de website van de FStM: www.fstm.nl 

Foto´s eigendom van de Friese Stoomtrein Maatschappij, gemaakt tijdens stoomweekend in 2008. Gemaakt door Henk Bootsma Wommels