fbpx

Vanaf 2016 nachttrein Groningen – Amsterdam

Met ingang van de dienstregeling 2016, die half december dit jaar in gaat, komt er een nachttrein te rijden die vrijdag op zaterdagnacht van Groningen naar Amsterdam zal rijden. De trein zal tussen Groningen en Zwolle op ieder station stoppen.

Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar. De nachttrein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen. Ook komt er een extra late avondtrein van Rotterdam naar Groningen. De extra trein zal uit Rotterdam om 0.05 uur gaan vertrekken, en om 0.21 uur uit Groningen richting Amsterdam.

"Mensen uit Groningen en Drenthe die uit zijn geweest in de Randstad, kunnen dus zonder probleem thuiskomen met het openbaar vervoer´´, aldus de Nederlandse Spoorwegen. "Maar het is natuurlijk ook belangrijk voor Groningse en Drentse evenementen, poppodia en de horeca die veel beter bereikbaar zijn voor bezoekers uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. De nachttrein geeft daarmee een impuls aan de Drentse en Groningse economie´´, aldus provinciebestuurders van Drenthe en Groningen.

Het kost de beide provincies en de gemeente Groningen gezamenlijk 268.000 euro voor de gehele proef, meldt NRC. De nachttrein is al langer een wens van de provincies, maar tot voor kort vroeg NS daarvoor een bedrag dat de provincies te duur vonden. Arriva gaf toen aan een offerte te willen presenteren voor een nachtverbinding tussen Leeuwarden, Groningen en Zwolle. Opvallend is dat NS nu toch een scherpere offerte heeft weten in te dienen. Het is niet voor het eerst dat zoiets gebeurt. Eerder had Arriva plannen voor een treinverbinding Den Haag – Brussel, maar nadat de DB-dochter dat plan had gepresenteerd, besloot NS om toch zelf de Benelux-trein te herintroduceren.