fbpx

Vanaf 2018 sneltram Maastricht – Hasselt. Aanleg start in 2015

21 feb 2014 11:29

De gemeenteraad van Maastricht heeft deze week het licht definitief op groen gezet voor de aanleg van de sneltram Maastricht – Hasselt. De bedoeling is dat de tram vanaf januari 2018 gaat rijden, schrijven Belgische media. Een ritje van het ene naar het andere stadscentrum duurt dan 30 minuten.

"De sneltramverbinding draagt bij aan een aantrekkelijk en efficiënt euregionaal openbaar vervoernetwerk", zegt de Maastrichtse wethouder Nuss. "Snel, comfortabel en betrouwbaar openbaar vervoer is nodig om mensen over te halen om de auto thuis te laten."

De Lijn – het Vlaamse openbaar vervoersbedrijf – is tevreden dat de stad Maastricht volmondig ´ja´ zegt tegen de sneltram en staat helemaal achter de tracékeuze. De sneltram verbindt op die manier centrum met centrum. "De sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht is een mooi voorbeeld van euregionaal denken, waarbij Nederland en Vlaanderen samen hun schouders zetten onder een betere bereikbaarheid van de regio", zegt Heidi Roubben, directeur De Lijn Limburg, tegen persbureau Belga.

De aanleg van de tram moet volgend jaar van start gaan. Als de lijn af is, zal de sneltram Maastricht – Hasselt onderweg stoppen bij dertien haltes, waarvan drie in Nederland. Het traject Maastricht tot de grens bedraagt zes kilometer, het Vlaamse deel 27 kilometer. Met de aanleg van de lijn wordt in Nederland 45 miljoen geïnvesteerd, plus achttien miljoen voor aanpassing van het station in Maastricht. Op Belgisch grondgebied gaat het om enkele honderden miljoenen euro´s.

Foto: (c) Crossroads Magazine (licentie)