fbpx

Vaste klanten Belgische spoorwegen krijgen MOBIB chipkaart

20 mrt 2013 11:30

Belgische treinreizigers van wie het jaarabonnement spoedig vervalt, schakelen binnenkort over naar MOBIB: één intermodale vervoerskaart voor België waarop meerdere abonnementen geplaatst kunnen worden. Volgens de Belgische spoorwegen (NMBS) is deze chipkaart duurzaam en makkelijk te gebruiken.

Anders dan in Nederland hoeft er niet in- en uitgecheckt te worden bij een treinreis. De kaart is een vervanger van het papieren treinabonnement. Aangezien alle vervoersmaatschappijen in België het technologisch platform voor de MOBIB-chipkaart delen, kan de kaart ook gebruikt worden als drager voor vervoersbewijzen van de Brusselse vervoerder MIVB. In de toekomst kan de kaart ook gebruikt worden voor abonnementen bij de Vlaamse De Lijn en de Waalse TEC. 

De overgang van een papieren abonnement naar de MOBIB-kaart zal geleidelijk gebeuren om een zo goed mogelijke opvolging van dit nieuwe systeem te verzekeren. In eerste instantie schakelen treinreizigers met een jaarabonnement (ongeveer 180.000 klanten) om naar de MOBIB-kaart bij de hernieuwing van hun abonnement.

Later komen de andere abonnementen aan bod. Zo kunnen zowel loketbedienden, treinbegeleiders als de klanten aan het nieuwe systeem wennen. Naar schatting zullen uiteindelijk zo’n 410.000 abonnees (woon-werktreinkaarten en schooltreinkaarten) van de nieuwe chipkaart gebruik maken.