fbpx

Venlo ontsnapt aan treinbotsing op brug

10 jun 2009 15:32

Venlo is woensdagochtend ontsnapt aan een frontale treinbotsing, toen een passagierstrein van Veolia en een goederentrein op de brug over de Maas op hetzelfde spoor terechtkwamen. Onduidelijk is of een van de treinen een rood sein negeerde. Daarover bericht De Limburger.

De treinen kwamen rond half negen op 70 meter van elkaar tot stilstand. Het beveiligingssysteem ATB greep niet in omdat dit bij snelheden lager dan 40 kilometer per uur niet functioneert. Het incident wordt onderzocht door de politie, spoorbeheerder ProRail en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). In afwachting daarvan willen de betrokken vervoerders niet speculeren over de schuldvraag.
De trein van Veolia  was vanuit Nijmegen onderweg naar Roermond en had circa 50 reizigers aan boord. Deze werden op de Maasbrug geëvacueerd en onder begeleiding naar het station in Venlo gebracht. De goederenlocomotief van DB Schenker was afkomstig uit het Duitse Hagen en reed met 33 voornamelijk lege wagons naar de Rotterdamse haven.

Dubbelspoor
Dat een frontale botsing dreigde op een plek waar dubbelspoor ligt, is opvallend. Treinen rijden in Nederland normaal gesproken op het rechter spoor. In dit geval was het Veolia dat links reed. "Dat betekent nog niet dat wij per definitie op het verkeerde spoor zaten”, zegt raildirecteur Frank van Setten van Veolia in De Limburger. "Het komt zo nu en dan wel voor dat de treindienstleiding ons via dat spoor station Venlo laat binnenrijden”.

Het is de derde keer in één jaar tijd dat Veolia betrokken is bij een bijna-botsing op het spoor in Limburg. In het eerste geval (incident Landgraaf) was het de schuld van de Veolia-machinist; het tweede geval is nog in onderzoek.

Opspraak
Eerder kwam Veolia in opspraak omdat machinisten bovengemiddeld vaak door rood reden. Dat kwam destijds door onervarenheid van nieuwe machinisten. Veolia heeft daarna haar wervingsprocedure aangepast. Inspectie van Verkeer en Waterstaat deed melding van aanloopproblemen. Volgens Van Setten is op dit punt inmiddels een verbeterslag geboekt. Recente cijfers hierover kan de IVW echter niet geven.