fbpx

Veolia eist nieuwe ov-aanbesteding Limburg

28 apr 2015 19:41

Veolia wil dat het openbaar vervoer in Limburg opnieuw wordt aanbesteed. Het bedrijf stelde al eerder dat NS won door machtsmisbruik en werd daar deels in gesteund door waakhond ACM. Nu NS zelf heeft toegegeven dat er misstanden zijn ontdekt, eist Veolia dat de provincie Limburg de aanbesteding opnieuw uitvoert. Als de provincie niet op die eis in gaat, zal Veolia naar de rechter stappen.

De voormalig concessiedirecteur van Veolia heeft op verzoek van NS informatie gelekt. Dat gebeurde toen hij nog in dienst was bij Veolia, en ook nadat zijn dienstverband bij Veolia stopte en hij nog een concurrentiebeding had. Het gaat vermoedelijk om René de Beer, maar in het openbare rapport over de misstanden worden geen namen genoemd. De voormalige Veolia-medewerker lekte de informatie omdat hij regiodirecteur bij NS zou worden.

Het schandaal zorgt voor veel ophef. Volgens NS vond de fraude uitsluitend plaats bij het dochterbedrijf Qbuzz/Abellio, maar dat wordt bestreden door de geschorste directeur van de dochter.

Ook in de Tweede Kamer is dinsdag met verbijstering kennis genomen van het schandaal. De volledige Kamer wil heel snel een debat over de kwestie. ´´Dit geeft een onthutsend beeld´´, zegt Sander de Rouwe (CDA) in een reactie. 

D66´er Stientje van Veldhoven wil dat de NS niet meer mee mag doen met aanbestedingen zolang de zaak niet opgehelderd is. ´´Dit is totaal onacceptabel.´´ Op dit moment doet NS onder andere mee met de aanbesteding van de spoorlijnen Zwolle – Kampen en Zwolle – Enschede. Het spoorbedrijf heeft zelf aangegeven een onderzoek te hebben ingesteld naar andere biedingen. 

Volgens de SP bewijst de zaak dat de marktwerking op het spoor tot excessen leidt waar niemand blij van wordt. Barry Madlener van de PVV vindt het "zeer, zeer ernstig´´ en wil net als Veolia dat het hele aanbestedingsproces in Limburg wordt overgedaan. De aanbesteding heeft een waarde van naar schatting 2 miljard euro.

Regeringspartij VVD spreekt van " on-Nederlandse toestanden´´. De liberalen vragen zich bij monde van Aukje de Vries af of de NS nog wel grip heeft op zijn dochters en of de overheid nog wel grip heeft op de NS. De Staat is de enige aandeelhouder van de NS.

Ook Duco Hoogland van coalitiepartner PvdA spreekt van een "heel ernstige zaak´´ waar iets "heel erg mis is gegaan´´. Mogelijk wil de NS te graag aanbestedingen winnen en is dat een oorzaak, aldus de PvdA´er.  Hij vindt dat de onderste steen in deze zaak boven moet komen. Het is volgens hem aan de provincie Limburg om verder te kijken wat ze met de concessie doet en of het aanbestedingsproces wordt overgedaan.

De provincie Limburg buigt zich momenteel over die vraag, maar wil daar nog niet op vooruit lopen. “Dit is heel zorgelijk. We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder onderzoeken en analyseren,“ reageert de Limburgse OV-gedeputeerde Patrick van der Broeck.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
6 jaren geleden

Zijn de reacties hier weggehaald?
Dat wordt nu na de vrijspraak van 21 december 2017 lastig voor de provincie. Alsnog heeft Abelio/NS nu recht op het contract.