fbpx

Verbouwing Amsterdam CS kost ruim half miljard euro

27 jan 2010 16:42

(Novum) – De renovatie van het Centraal Station in Amsterdam gaat in totaal 516 miljoen euro kosten. De NS en ProRail steken 230 miljoen euro in de inrichting van de stationshallen en de tunnels naar de perrons.

De gemeente en de stadsregio pakken het Stationsplein, de Prins Hendrikkade en de IJ-zijde van het station aan en leggen een fiets- en voetgangerstunnel onder het station aan voor in totaal 286 miljoen euro.

Woensdag werden de gedetailleerde plannen voor het station uit de doeken gedaan. De partijen willen dat het station ´een kwalitatief hoogwaardige entree tot de stad´ wordt. De NS gaat de stationshal aan de kant van het IJ exploiteren. Hier komen onder meer winkels.

ProRail gaat ervoor zorgen dat de doorstroom van reizigers in de tunnels en de perrons verbeterd wordt. De aanpassingen worden ´met respect voor het unieke karakter van het monumentale gebouw´ ingepast. Op het Stationseiland komen fietsenstallingen voor minimaal tienduizend fietsen.

De werkzaamheden starten dit jaar en moeten in 2015 afgerond zijn. De afgelopen jaren was het station al een bouwput door de aanleg van de Noord/Zuidlijn en een busstation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *