fbpx

Vervoerders praten over nieuwe branchevereniging

03 apr 2015 12:11

Er komt mogelijk een nieuwe ov-branchevereniging waarin zowel NS als de regionale vervoerders in vertegenwordigd zijn. De nieuwe belangenclub moet de verstoorde verhoudingen binnen de sector herstellen en een einde maken aan de vele rechtszaken die de bedrijven tegen elkaar en tegen aanbestedende overheden voeren, zo meldt de Volkskrant vrijdag.

Woordvoerders van NS, Connexxion en Arriva bevestigen de geruchten, maar benadrukken dat de plannen nog weinig concreet zijn. De directeuren van de grote ov-bedrijven praten achter de schermen al een jaar over de nieuwe branchevereniging, zo weet de krant. Opmerkelijk is wel dat Arriva zich afzijdig lijkt te houden. Arriva-directeur Anne Hettinga laat volgens de Volkskrant namelijk ´om agendatechnische redenen´ steevast verstek gaan bij de vergaderingen.

In het verleden was er branchevereniging Mobis, maar daar zijn in 2008 de commerciële vervoerders uitgestapt. Die wilden dat de ov-markt volledig zou aanbesteed worden. NS en gemeentelijke stadsvervoerders voelden niets voor zo´n lobby omdat ze zelf de concessies onderhands gegund kregen.

De commerciele vervoerders Syntus, Connexxion, Arriva en Veolia hebben vervolgens hun  eigen vereniging gestart, de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). Die zet zich in voor een open ov-markt. Bart Schmeink van Connexxion zit volgens de krant met het lidmaatschap van FMN in zijn maag. Hij zou een groot voorstander zijn van een nieuwe gezamenlijke branchevereniging. Toch kan het nog even duren voordat het zover is, want de vervoerders hebben nog veel meningsverschillen die overwonnen moeten worden voordat de branchevereniging opgericht kan worden.