fbpx

Vervoerders verwachten extra veel reizigers bij inhuldiging

21 mrt 2013 16:28

Het openbaar vervoer rond Amsterdam rijdt tijdens de troonswisseling op volle sterkte om de verwachte drukte aan te kunnen. De vier vervoersbedrijven NS, GVB, Connexxion en EBS zetten extra materieel in om iedereen van, naar en door de stad te kunnen brengen en het personeel draait extra diensten.

NS draait net als op Koninginnedag een oranjedienstregeling. Daarbij wordt de maximale capaciteit van de spoorvervoerder ingezet. "Dat betekent extra personeel en extra treinen", zegt een woordvoerder. NS verwacht dat het nog iets drukker wordt dan normaal op 30 april.

Overleg
Vorig jaar kwamen 236 duizend mensen met de trein naar Amsterdam. Hoe de dienstregeling er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. NS is daarvoor nog in overleg met de gemeente. Mogelijk rijden treinen ´s avonds bijvoorbeeld langer door.

Weersomstandigheden
Ook het GVB, Connexxion en relatieve nieuwkomer EBS zijn nog in overleg met de gemeente. Wel liggen bij de drie vervoerders de scenario´s al klaar. Zo verwacht Connexxion vijftigduizend passagiers te verwerken. "Hoewel dat afhankelijk is van de weersomstandigheden", aldus een woordvoerder. Zoals het er nu uitziet worden achttien extra bussen ingezet bovenop de normale dienstregeling van 49 per dag.

Afwachten
Het GVB laat weten dat het nog even afwachten is. "We moeten eerst precies weten waar wat gaat gebeuren voordat we onze dienstregeling bekendmaken. Dat is afhankelijk van de gemeente en de politie." Volgens een zegsman zal het niet veel afwijken van andere Koninginnedagen.

Zaterdagsdienstregeling
EBS rijdt zoals het er nu uitziet met een zaterdagdienstregeling. Verder moeten reizigers rekening houden dat niet alle bussen op hun eindbestemming kunnen komen en dus op een eerder punt stoppen. De busvervoerder rekent op dertigduizend passagiers, iets meer dan op Koninginnedag. Alle vervoerders zeggen halverwege april hun definitieve dienstregeling bekend te kunnen maken.

(c) Novum