fbpx

Vijfhonderd banen weg bij HTM

26 mei 2011 15:56

Bij het Haagse vervoerbedrijf HTM verdwijnen in de komende anderhalf jaar vijfhonderd banen. Dat is ruim een vijfde van alle werkplekken. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf donderdag aangekondigd.

Door de bezuinigingen moet bij zowel directie als rijdend personeel worden gesneden. "Alle lagen van het bedrijf worden geraakt. En de reiziger is daar weer de dupe van", zegt de woordvoerder.

Bezuinigingen
De reorganisatie is nodig door al ingevoerde bezuinigingen van het kabinet en een dreigende nieuwe bezuinigingsronde, waar 120 miljoen euro moet worden bespaard. HTM voert hier al enkele maanden actie tegen met vervoersbedrijven GVB en RET uit Amsterdam en Rotterdam, maar tot nog toe zonder succes.

Stakingen
De drie vervoerders legden hun werk in februari en april buiten de spits neer en begin deze maand in de ochtendspits. Begin juni wordt het openbaar vervoer opnieuw stilgelegd. Dit keer wordt een hele dag gestaakt.

GVB
Het GVB liet eerder al weten dat er door de bezuinigingen minstens dertig van de 44 buslijnen verdwijnen als de plannen van het kabinet doorgaan. Ook gaan dan zes van de tien tramlijnen en een van de vier metrolijnen weg. Tussen de 1400 en 1500 medewerkers verliezen hun baan.

Schrappen
Of door de bezuinigingen in Den Haag ook lijnen worden geschrapt, is nog niet duidelijk. Wel houdt HTM rekening met minder voertuigen op de trajecten. De stadsregio zal daar later duidelijkheid over geven. Per 2012 wordt in elk geval de dienstregeling in de regio Den Haag versoberd.

Vakbond woedend
FNV Bondgenoten is woedend dat HTM zijn werknemers en de bonden niet eerst op de hoogte hebben gebracht. "Dit slaat in als een bom", aldus bestuurder Frans Szablewksi. Dat er geen geld is voor een sociaal plan vindt FNV onbegrijpelijk. "Als dat zo is, dan kan ik nu al zeggen dat ik dat niet zal accepteren. HTM en de stadsregio Haaglanden hebben een verantwoordelijkheid naar de mensen als werkgever en opdrachtgever en daar ga ik ze aan houden", aldus Szablewksi.