fbpx

Voestalpine Railpro: Goederenwagon Borne was goed onderhouden

28 nov 2013 20:56

De goederenwagon die begin deze maand ontspoorde bij het Twentse Borne en daardoor een miljoenenschade veroorzaakte, was goed onderhouden. Sinds 1995 is viermaal een wagon van het type FCCPPS uit de rails gelopen, maar dat gebeurde telkens door een andere oorzaak.

Dat zegt directeur Erno Chevallier van het Hilversumse bedrijf Voestalpine Railpro, eigenaar van de goederenwagon, donderdag in een vakblad voor railbedrijven. Het was al eerder bekend dat de ontsporing bij Borne gebeurde doordat een wielband onder de wagon was gebroken.

Hoe de in goede staat verkerende wielband kon knappen, onderzoekt het bedrijf nog. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek. Dat zal naar verwachting pas in het voorjaar van 2014 klaar zijn, maar Voestalpine Railpro zegt nu al toe eventuele aanbevelingen van de inspectie te zullen nakomen.

Volgens het bedrijf is 1 van de 120 assen onder de trein naast het spoor gelopen door de wielbandbreuk. De locomotief van een goederentrein is echter zo zwaar dat het kleine beetje weerstand dat daardoor ontstond, niet is opgemerkt. Zo kon de trein ruim 4 kilometer doorrijden en grote schade veroorzaken aan het spoor en een perron. De inspectie onderzoekt of alle waarschuwingssystemen op de trein goed hebben gewerkt.

Voestalpine Railpro heeft ruim 800 wagons van het type FCCPPS. Ongeveer de helft van die wagons heeft nog wielbanden, maar dergelijke wielen worden de komende jaren allemaal vervangen.

(c) ANP