(Volle) Qbuzz treinen binnenkort in R-net huisstijl

Op de drukke spoorlijn Dordrecht – Gorinchem – Geldermalsen zal Qbuzz vanaf december twee treinstellen in R-net huisstijl inzetten. In 2020 worden ook de overige acht treinstellen voorzien van de nieuwe huisstijl. Reizigers zullen echter veel meer geïnteresseerd zijn wanneer de volle treinen verholpen zijn.

Achterstallig onderhoud

Qbuzz rijdt sinds eind 2018 op de Merwedelingelijn, daarvoor verzorgde Arriva de treindienst. Qbuzz heeft niet alleen de spoorlijn, maar ook de tien treinstellen van Arriva overgenomen. Bij de treinen is achterstallig onderhoud geconstateerd. De treinstellen blijken last te hebben van corrosie. Mede daardoor hebben het afgelopen jaar niet altijd alle treinen kunnen rijden, en heeft de ombouw naar de R-net huisstijl vertraging opgelopen.

Reizigers blijven achter

Doordat niet altijd alle treinen beschikbaar zijn, zijn de treinen soms overvol. “Soms zit de trein zo vol dat er mensen op het perron achterblijven. Moet je wachten op de volgende”, vertelt een reiziger tegenover RTV Rijnmond. Qbuzz erkent dat de treinen behoorlijk vol kunnen zijn. “Het is inderdaad wel eens voorgekomen dat reizigers door de drukte achter moesten blijven, maar ook ook bij onze voorganger Arriva kwam dat wel eens voor”, reageert een woordvoerder.

Reizigersgroei

De volle treinen worden volgens Qbuzz niet alleen veroorzaakt doordat soms niet alle treinen beschikbaar zijn. Ook de grote reizigersgroei speelt een rol. “Vooral tussen Dordrecht en Sliedrecht zien we een toename van het aantal reizigers”, stelt de vervoerder. Hoe groot de groei is, wil het bedrijf echter nog niet prijsgeven. Dat wordt in december bekendgemaakt.

Materieelpark

Om in de toekomst te kunnen groeien wil Qbuzz het materieelpark uitbreiden. “Daarover zijn we in gesprek met onze opdrachtgever, maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld.” Of het capaciteitsprobleem volgend jaar wordt opgelost is dus maar de vraag. Qbuzz belooft echter alles op alles te zetten. Zo wordt er ook gekeken of er andere vervoerders treinstellen overhebben.

R-net huisstijl

Een extra uitdaging is dat de treinen een nieuw uiterlijk moeten krijgen. Daarvoor moeten de treinen naar de werkplaats en kunnen dan dus tijdelijk niet ingezet worden. Een eerste halve trein is inmiddels voorzien van de nieuwe R-net huisstijl. Deze trein is nu in gebruik genomen. De bedoeling is dat in december ook de andere helft van de trein een nieuw uiterlijk krijgt. Ook wordt een andere treinstel voorzien van het nieuwe uiterlijk, zodat nog dit jaar de 6350 en 6351 voorzien zullen zijn van de R-net look. In 2020 volgen de overige treinstellen.

Nieuw interieur

Ook het interieur van de treinen moet nog aangepakt worden, maar dat gebeurt op een ander moment. “Alle treinen krijgen nieuwe comfortabele stoelen, USB-aansluitingen en goedwerkende en snelle WIFI. De zomervakantie is de ideale periode om dit te doen, met meer speling in de dienstregeling en minder reizigers die hinder ondervinden”, aldus de vervoerder.

This post was last modified on 13 november 2019 12:31

Share

Recent Posts

Nog tot begin juni geen treinen tussen Maastricht en Luik door noodweer

De herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Maastricht en Luik na de zware regenval van vorige…

3 dagen terug

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

1 week terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

2 weken terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

2 weken terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug