Streefdatum Eurostar uitgesteld naar 31 maart 2020

De Eurostar van Amsterdam naar Londen gaat naar verwachting vanaf 31 maart 2020 rijden. Dat bevestigt een woordvoerder van NS naar aanleiding van een bericht van Luchtvaartnieuws.nl. Het spoorbedrijf benadrukt dat de streefdatum alleen haalbaar is als er een verdrag is tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Januari 2020

Eind september vertelde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid dat de streefdatum begin januari 2020 zou zijn. Om die datum te halen is er echter een verdrag nodig tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De betrokken bewindspersonen uit de vier landen hebben echter nog geen contract ondertekend.

Ondertekening verdrag nabij

De ondertekening van het verdrag is echter nabij, vertelt Philippe Mourly, operationeel directeur bij Eurostar. “De betrokken vier landen ondertekenen binnenkort het verdrag. Dat is een kwestie van dagen, misschien weken. Daarna kunnen we gaan beginnen”, zegt Mourly optimistisch. Een startdatum wil Mourly nog niet noemen. “Dat zal binnenkort zijn.”

Vanaf 31 maart volledige dienstregeling

Volgens de Eurostar directeur is starten in januari nog steeds mogelijk. In het begin zullen echter niet alle treinen van Amsterdam naar Londen rijden. Dat zegt ook NS-woordvoerder Hessel Koster. “We streven ernaar om vanaf 31 maart 2020 de volledige dienstregeling naar Londen te starten.”

Samenwerking

In januari al de Eurostar naar Londen lanceren is volgens Koster niet reëel. “De treinen zijn er al, maar de samenwerking tussen de marechaussee en de UK Border Force op de Nederlandse stations is nieuw”, legt Koster uit. Reizigers mogen pas in de Eurostar stappen als ze de veiligheidscontrole en paspoortcontrole hebben gepasseerd. Het Eurostar-perron is gedurende die periode niet toegankelijk voor andere reizigers. De procedures zullen eerst getest worden met reizigers, en vervolgens getest worden met een beperkte dienstregeling.

Oorzaak vertraging

Sinds april 2018 rijdt de Eurostar al wel direct van Londen naar Amsterdam. Maar vanuit Nederland is Brussel voorlopig de eindbestemming voor de Eurostar. Reden: het ontbreken van een verdrag tussen de vier landen die de trein aan doet. Ook moest de marechaussee nog voldoende personeel werven.

Teleurgesteld

Bij de lancering van de directe Eurostar naar Amsterdam was al duidelijk dat de directe trein naar Londen op z’n vroegst per december 2019 zou gaan rijden. NS directeur Roger van Boxtel vertelde toen aan Treinreiziger.nl dat hij enorm baalde van het uitstel. Hij hoopte er toen nog op dat het misschien toch eerder zou lukken. In plaats daarvan is de datum nog iets verder naar achteren geschoven. Volgens Mourly is het lanceren van een nieuwe route complexer gebleken dan gedacht.

Geen nieuwe routes

In 2012 had Eurostar plannen om binnen enkele jaren tien nieuwe bestemmingen te lanceren. Behalve naar Nederland stonden ook treinen naar bijvoorbeeld Genève en Frankfurt op de planning. Daar is Eurostar op teruggekomen. “We willen nu ons focussen op Amsterdam”, vertelt Mourly.

Tarieven directe Eurostar Londen – Amsterdam

Zie ook de pagina: trein naar Londen.

This post was last modified on 15 november 2019 11:15

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

19 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

1 dag terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

4 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

5 dagen terug