fbpx

Voor Beter OV: Trein richting Antwerpen nu nog trager

11 mrt 2013 12:26

 

Vanaf vandaag rijdt de tijdelijke intercity Den Haag – Brussel (in het weekend Antwerpen) eens per twee uur. Deze trein moet het leed van de weggevallen Fyra Amsterdam – Brussel verkleinen. Reizigersorganisatie Voor Beter OV is echter minder enthousiast. Reistijden naar Antwerpen gaan er juist op achteruit, terwijl de frequenties hetzelfde blijven. Dat concludeert de organisatie na een inventarisatie. Naar Brussel zijn de meeste reizigers wel sneller.

Reizigers vanuit Amsterdam naar Antwerpen zijn per vandaag zelfs 17 minuten meer kwijt. Dat komt doordat de binnenlandse Fyra (die wel gewoon rijdt) in Rotterdam een slechte aansluiting geeft op de intercity Den Haag – Brussel. Tot vorige week waren er betere aansluitingen doordat er toen nog een pendel-intercity Roosendaal – Antwerpen reed. Die trein is nu opgeheven, omdat er nu vaker frequent een rechtstreekse trein uit Den Haag rijdt.

Reizigers die vanuit het midden en zuiden van het land via Breda en Roosendaal naar Antwerpen reizen, zijn tien minuten langer onderweg. Vanuit Den Haag en Rotterdam zijn reizigers niet langzamer, maar ook niet sneller. Wel blijft hen nu een overstap in Roosendaal bespaard. 

Voor Beter OV is net als ROVER niet tevreden over het verdwijnen van de intercity Roosendaal – Antwerpen. ROVER maakte zich eerder boos omdat de eerste verbinding richting Antwerpen later tot stand komt en dat er tussen Roosendaal en Antwerpen twee treinen per dag minder gaan rijden.

De reizigersorganisaties willen het liefst ieder uur een trein tussen Amsterdam en Brussel, net zoals tot december. NS zegt dat dit rond Schiphol niet inpasbaar is in de dienstregeling. De Tweede Kamer en staatssecretaris Mansveld willen ook bekijken of er naar België meer treinen kunnen gaan rijden. Mansveld hoopt daar deze maand meer duidelijkheid over te geven.