fbpx

Voorlopig akkoord nieuwe cao streekbusvervoer

01 sep 2011 17:24

De vakbonden hebben een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe vierjarige cao voor werknemers in het streekbusvervoer. Onderdeel daarvan is een loonsverhoging van 4,23 procent. Dat maakten CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten donderdag bekend. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden.

Beide bonden leggen het voorlopig akkoord met een positief advies voor aan de leden. "Wij hebben een reële loonsverhoging kunnen afdwingen en voldoende garantie op werkgelegenheid", zegt onderhandelaar Wyb Kusters namens CNV Vakmensen. FNV Bondgenoten vindt de baangarantie belangrijk. "Zeker met het oog op de vele bezuinigingen is het goed dat de werknemers hier niet de dupe van worden", aldus Jan Heilig, onderhandelaar van FNV Bondgenoten.

Over het akkoord is tien maanden onderhandeld, de cao had eigenlijk op 1 januari moeten ingaan. De bonden hebben halverwege augustus nog gedreigd met stakingen in het streekbusvervoer, als de werkgevers niet in zouden gaan op de eisen van de werknemers.

"Het akkoord is goed, maar ik begrijp er niks van dat de werkgevers het tot zover hebben laten komen", verzucht Heilig van FNV Bondgenoten. "De komende weken zouden we beslissen of we gingen staken. Nu kan ik gelukkig met beter nieuws naar alle bijeenkomsten."

De bonden zijn nu met de openbaarvervoerbedrijven overeengekomen dat de twaalfduizend werknemers in het streekvervoer 4,23 procent meer loon krijgen. De verhogingen worden verspreid over de looptijd van de cao. Mensen met een vast contract krijgen een baangarantie tot eind 2012.

Daarnaast hebben de partijen vastgelegd dat de cao voortaan geldt voor alle werkzaamheden binnen het openbaar vervoer, ook voor werknemers die via onderaannemingen werken. "In de cao worden daarvoor dwingende teksten opgenomen die geen ruimte laten voor eigen uitleg en werkzaamheden onder andere cao´s," schrijft CNV Vakmensen. "Hiermee voorkomen dat er werk weglekt naar bedrijven die goedkoper kunnen werken door minder uit te betalen", licht Heilig toe.

Novum