fbpx

VVD gedeputeerde wil in Noord-Holland fors bezuinigen op OV

Tot woede van reizigersvereniging Rover wil VVD gedeputeerde Post van Noord-Holland 30 miljoen bezuinigen op het openbaar vervoer in de provincie. De auto blijft nagenoeg ontzien: minder dan € 1 miljoen wordt er op wegen bezuinigt. Rover vindt dat het openbaar vervoer onevenredig hard wordt getroffen. En doet voorstellen anders te bezuinigen.

Rover voorspelt grote problemen als de geplande bezuinigingen doorgaan. Uit een recent onderzoek van Koninklijk Nederlands Vervoer bleek al dat de filedruk door jarenlange bezuinigingen op het regionaal OV flink is toegenomen. Door nog meer grote bezuinigingen op het Noord-Hollands ov-netwerk vreest Rover dat vele reizigers de bus uit gepest zullen worden. 

De reizigersvereniging is bovenal geschokt door de onevenredigheid van de bezuinigingen: VVD gedeputeerde Post laat het openbaar vervoer € 30 miljoen inleveren terwijl zij minder dan € 1 miljoen op wegen bezuinigt. "Er wordt onevenredig zwaar gesnoeid in het openbaar vervoer met alle gevolgen van dien", aldus Rover. "Door deze manier van handelen is de provincie eigenlijk haar hele geloofwaardigheid als een groene en milieubevorderende provincie kwijt".

De belangenvereniging vraagt de Statenleden in een brief de 30 miljoen niet te korten op OV. Ze vraagt te kijken naar andere financieringsbronnen zoals beperkt verhogen van de zeer lage opcenten en stevig bezuinigen op wegen(projecten). Daarnaast stelt Rover voor 5 miljoen OV geld over te hevelen van projecten naar exploitatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *