fbpx

VVD: ProRail opheffen

De Tweede Kamer maakt zich opnieuw hard voor het overhevelen van ProRail-taken naar de overheid. Een meerderheid in de Kamer wil dat het ministerie meer over het spoorbedrijf te zeggen heeft. De VVD wil Prorail zelfs helemaal opdoeken, schrijft De Telegraaf donderdag.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is het zat dat het bij ProRail ´een rommeltje´ blijft. Na de spoorchaos door het winterweer, de ongepaste dreigende salarisverhoging van de directie en het treinongeval vorige maand is de maat vol. Volgens hem heeft het bedrijf nu uitgebreid de tijd gekregen om zich te bewijzen. Hij wil dat Prorail bij Rijkswaterstaat wordt ondergebracht.

Brand ProRail
Anderhalf jaar geleden wilde een meerderheid in de Tweede Kamer ook al dat de overheid meer zeggenschap kreeg over ProRail nadat het spoorverkeer ernstig ontregeld raakte door een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht.

Gedeeltelijk inlijven
Toen pleitte de ChristenUnie al voor het overhevelen van ProRail naar Rijkswaterstaat. Aptroot wilde toen ook al dat de minister in zou grijpen. D66, SP en PvdD pleiten ook al langer voor het afschaffen van Prorail. Voor het CDA en de PvdA gaat dat te ver. Zij willen liever dat het bedrijf gedeeltelijk wordt ingelijfd.

SP
SP-Kamerlid Farshad Bashir ziet het liefst dat de NS en Prorail meteen weer samen worden gevoegd, zo zei hij donderdag in een reactie op Radio 1. Volgens hem heeft de NS ook de zaken nog niet op orde. SP pleit al jaren voor het ongedaan maken van de splitsing tussen NS en ProRail.

Concurrentie
Aptroot stokpaartje is juist meer concurrentie. "De hogesnelheidslijn is bijna failliet. Laat de Fransen er maar overheen rijden met hun TGV." De plannen van de VVD sluiten aan bij Het Nieuwe Spoorplan van de regionale vervoerders. Het Behalve de VVD zijn er echter weinig partijen die daar enthousiast over zijn. De meerderheid van de Tweede Kamer wil net zoals de minister van Infrastructuur de hogesnelheidslijn samenvoegen met het hoofdrailnet en aan NS gunnen.

Staatsbemoeienis
Vakbond FNV Spoor ziet niets in het plan ProRail op te heffen. "Ik wist niet wat ik hoorde. VVD´er Aptroot die pleit voor meer staatsbemoeienis. Ik dacht: die heeft niet goed geslapen", zei bestuurder Roel Berghuis op Radio 1.

(c) Novum / Treinreiziger.nl