fbpx

VVD: voor 1 juli 2015 alternatief systeem voor ov-chipkaart

Een Kamermeerderheid van CDA, D66, PVV, ChristenUnie en VVD wil een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer. Als het aan de VVD ligt al voor 1 juli 2015. Dat meldt het Algemeen Dagblad woensdag. Donderdag praat de Tweede Kamer over de ov-chipkaart.

"We moeten af van die klantonvriendelijke kaart," stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer in de krant. NS is al bezig om alternatieven te testen via de smartphone en de bankpas, maar dat gaat de regeringspartij niet snel genoeg. "Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold."

Proef bankpas
Om ook met de smartphone en de bankpas te kunnen reizen moeten de in- en uitcheckpaaltjes worden aangepast, legde TLS-directeur Arco Groothedde eerder uit in een interview met Treinreiziger.nl. HTM en NS gaan reizen met de bankpas vanaf eind 2014 of begin 2015 al testen. De nieuwe HTM trams krijgen direct de juiste paaltjes die geschikt zijn voor reizen met de bankpas. Op dit moment doet alleen ABN AMRO mee aan de proef. Klanten van andere banken kunnen nog niet meedoen.

Automatisch in- en uitchecken
Experts zien veel in betalen met de mobiele telefoon. In- en uitchecken kan zelfs overbodig worden. De bedoeling is dat een voor reizen geactiveerde telefoon automatisch incheckt als er een betalingszone wordt gepasseerd, bijvoorbeeld de ingang van een station. Als een betalingszone weer wordt verlaten, wordt er uitgecheckt.
Dat reizigers in de toekomst ook kunnen reizen via de smartphone is vrijwel zeker. Volgens Groothedde is niet de vraag of vervoerders dat willen, maar per wanneer.

NS
Ook NS-directeur Timo Huges vindt dat de ov-chipkaart aantrekkelijker moet. De 16 miljoen euro die vervoersbedrijven verdienen aan vergeten uit te checken wordt daarom onder andere geïnvesteerd in gratis reizen voor kinderen. Kinderen t/m 11 jaar kunnen in de loop van 2015 gratis met hun ouders of grootouders meereizen, mits ze een persoonlijke ov-chipkaart hebben. Verder komen er proeven om niet per vervoerder in- en uit te hoeven checken.

Prullenbak
Of de Tweede Kamerleden de ov-chipkaart volledig willen afschaffen is onduidelijk. Volgens het AD kan de ov-chipkaart alweer de prullenbak in. Waarschijnlijk komen er nieuwe betaalwijzen in aanvulling op de ov-chipkaart. Het systeem achter de ov-chipkaart is inmiddels al aangepast om ook op andere wijzen de ritprijs te kunnen bepalen.

Best price
Zo kan iedereen vanaf 2015 bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET op rekening reizen. Klanten hebben dan geen saldo meer nodig op de ov-chipkaart, maar krijgen achteraf de factuur die via automatische incasso wordt geïnd. Met het achteraf betalen wordt het best price principe mogelijk: achteraf het goedkoopste tarief.

Andere vervoerders
Omdat de systemen bij TLS – de uitgever van de ov-chipkaart – zijn aangepast, kunnen ook andere vervoerders reizen op rekening introduceren. GVB en Syntus gaan er ook mee aan de slag. HTM volgt de proeven met bovengemiddelde belangstelling. Of ook andere bedrijven volgen, is onduidelijk.