fbpx

VVD wil buschauffeur uitrusten met pepperspray

(Novum) – Buschauffeurs moeten zich tegen geweld kunnen verdedigen met pepperspray. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Mark Rutte in een zondag gelanceerd voorstel tot oprichting van een vervoerspolitie naar analogie van de spoorwegpolitie.

Rutte vindt dat het kabinet laks is in de aanpak van geweld tegen buschauffeurs, ambulancebroeders, spoorwegpersoneel en agenten. "Zo lang die vervoerspolitie nog niet bestaat, willen wij dat voorlopig mogelijk wordt dat buschauffeurs op vrijwillige basis een korte training kunnen volgen, waarna ze zichzelf mogen verdedigen met pepperspray."

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) haalde vrijdag nog hard uit naar geweldplegers in het openbaar vervoer. "Alle grenzen worden overschreden. Dit is onacceptabel", zei hij. Balkenende kondigde aan dat de huidige aanpak om geweld in het ov tegen te gaan, wordt geïntensiveerd. Dan moet worden gedacht aan snelrecht, extra toezicht, zwaardere straffen, meer controleurs en meer cameratoezicht.

De afgelopen weken hebben meerdere geweldsincidenten in trein en bus plaatsgevonden. Zo werd afgelopen zaterdag een conducteur in burger mishandeld, nadat hij een passagier zag urineren in de trein en hem daar op aansprak. Donderdag werd in Almere een buschauffeur bespuugd en geschopt door twee jongens. In Apeldoorn was het onlangs twee keer raak.