fbpx

Wantrouwen bij VVD tegen NS en ProRail

28 sep 2010 10:08

De VVD heeft weinig vertrouwen in de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. In het Algemeen Dagblad dreigt VVD Tweede Kamerlid Charlie Aptroot de voltallige directies en raden van commissarissen van de NS en ProRail zelfs naar huis sturen als zij niet heel snel inbinden en zich gaan gedragen als gewone staatsbedrijven.

Veel verstand van de spoorwegen lijkt Charlie Aptroot in elk geval niet te hebben. "Ik vind het vreemd dat er hier maar twaalf treinen per uur dezelfde richting kunnen rijden, terwijl dat er in Japan dertig zijn", zegt de politicus in de krant. Hij wil daarom een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van beide spoorbedrijven. Het spoorwegnet van Japan en Nederland zijn echter totaal niet vergelijkbaar. Ook vergeet de VVD´er dat er naast de twaalf reizigerstreinen tot twee goederentreinen over het zelfde spoor moeten. Het Nederlandse spoorwegnet is na Zwitserland het drukst bereden spoorwegnet van Europa.

Het wantrouwen van de VVD´er in NS en ProRail druipt er vanaf. Het Kamerlid vindt verder dat NS zo snel mogelijk de OV-chipkaart verplicht moet invoeren. Dat zou het aantal zwartreizigers tegen gaan, zo is gebleken in Amsterdam en Rotterdam. Wat Aptroot vergeet is dat er bij NS ook zonder OV-chipkaart veel minder zwartrijders zijn (0,5%) dan bij de Rotterdamse en Amsterdamse metro (beide ongeveer 4%). 

Een woordvoerder van ProRail wil niet op de kritiek van Aptroot ingaan. "We hebben met belangstelling kennis genomen van de mening van Charlie Aptroot, maar wij gaan niet via de media met volksvertegenwoordigers communiceren", aldus een woordvoerder. Ook een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen sluit zich daarbij aan.