fbpx

Weer miljoenenstrop NoordZuidlijn

24 nov 2010 16:49

Amsterdam heeft opnieuw te kampen met een tegenvaller rond de Noord/Zuidlijn. Het uitgraven van de Vijzelgracht valt tientallen miljoenen duurder uit dan geraamd. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. De precieze hoogte van de overschrijding wordt later woensdag bekendgemaakt

Het gaat om een voorzien risico, zegt de woordvoerder. De tegenvaller wordt betaald uit een risicopot van 500 miljoen euro, die is ingesteld op advies van de commissie-Veerman. Hier zit nog ongeveer 110 miljoen euro in.

De laatste zes meter van het ondergrondse station Vijzelgracht wordt de komende tijd uit veiligheidsoverwegingen onder verhoogde luchtdruk uitgegraven, omdat bij het laatste stukje de bodem kan openbarsten. Het betreft een dure en geavanceerde techniek, die de kosten tientallen miljoenen euro´s opdrijft. Ook treedt een vertraging van drie maanden op, waardoor de strop nog groter wordt.

In 2008 verzakte een rijtje woningen langs en naast de Vijzelgracht, waardoor het metroproject lange tijd werd stilgelegd.

De totale kosten van de Noord/Zuidlijn bedragen iets meer dan drie miljard euro. De metrolijn die Amsterdam-Noord met het station Amsterdam Zuid moet verbinden is volgens de planning in oktober 2017 voltooid. Het boren van de tunnelschacht verloopt voorspoedig

Volgens de eerste plannen zou de Noord/Zuidlijn een kleine anderhalf miljard gaan kosten. De bouw had in 2011 klaar moeten zijn.