fbpx

Wellicht toch toilet in nieuwe Sprinters

Het bericht dat minister Schultz wil afzien om de toilet verplicht te stellen in de nieuwe Sprinters (SLT´s) kwam haar op fikse kritiek in de Kamer te staan. SP-Kamerlid Farshid Bashir dreigde met een motie van afkeuring, terwijl Ineke van Gent (GroenLinks), geheel in lijn met het onderwerp, een motie van pissigheid voorstelde. De minister wil nu laten onderzoeken of de SLT´s uitgebreid kunnen worden en daarbij ook de toilet ingebouwd kan worden.

In totaal zijn er 131 Sprinters in de maak zonder toilet. Dit tot onvrede van de Tweede Kamer, die de minister in een motie opriep alsnog een toilet te laten inbouwen. De minister stelt dat het inbouwen van een toilet in de SLT´s te duur is. Dat leverde haar forse kritiek op. Bashir, die de motie had ingediend, wees de bewindsvrouw erop dat de Kamer ´niet een of ander lullig adviesraadje is, maar de volksvertegenwoordiging´. Daar heeft de minister moties uit te voeren, beet hij haar toe.

Gouden wc-brillen
Volgens Schultz kost de plaatsing van de toiletten negentig miljoen euro. De Kamer twijfelt of dit nu echt zo duur moet zijn, of dat de minister de kosten expres opvoert om een argument te hebben om het niet te hoeven doen. Van Gent zei gekscherend dat er zeker ´gouden wc-brillen´ op de potten zouden zitten.

Europese regels
PVV-Kamerlid Léon de Jong liet weten dat de kosten zo hoog zijn omdat Europese regels voorschrijven dat uitwerpselen niet langer op het spoor terecht mogen komen. "Ik stel voor dat de minister lak heeft aan Brussel, en gewoon wc´s met een ouderwets gat plaatst."

Tussenrijtuig
De suggestie van Bashir om vanaf nu de bestaande treinstellen te voorzien van een extra tussenbak met daarin een toilet. De minister noemde deze suggestie ´interessant´. De minister wil deze oplossing nu verder gaan onderzoeken. De VVD-bewindsvrouw meent daarmee in de geest van de moties te handelen.

Eerste signaal
Bashir vindt dit een positief signaal, maar trekt zijn dreigement om een motie van afkeuring in te dienen niet in. Binnenkort vergadert de Kamer verder over dit onderwerp en zal duidelijk worden of Schultz bereid is om de boze oppositie nog tegemoet te komen.