fbpx

Wennen aan OV-chip kost miljoenen

23 aug 2010 9:30

Reizigers met een OV-chipkaart verspillen jaarlijks miljoenen euro´s doordat ze vergeten bij het uitstappen uit te checken. Dat concludeert het Nederlands Dagblad uit gegevens die de krant bij vervoerbedrijven heeft opgevraagd.

Als reizigers te veel hebben betaald, zouden ze slechts in een op de tien gevallen hun geld terugvragen. Toch stellen de vervoerbedrijven in de krant dat ze er zoals afgesproken niet aan verdienen. Dat zou komen doordat ze kosten maken om te veel betaald geld terug te betalen.

Alleen al in het Amsterdams openbaar vervoer vergeten reizigers iedere maand zo´n honderdduizend keer uit te checken. In Rotterdam gebeurde dat in maart vijftigduizend keer. Bij de NS wordt het uitchecken iedere maand 25 duizend keer vergeten.

Bij een rit met bus, tram of metro wordt bij het inchecken vier euro afgeschreven. Bij het uitchecken krijgt de reiziger dan het te veel betaalde geld terug. Bij de trein wordt op dezelfde manier tien euro met korting, of twintig euro zonder korting afgeschreven. Het uitchecken wordt in hooguit twee procent van het aantal ritten met een OV-chipkaart vergeten. De verwachting is dat dit percentage daalt naarmate reizigers meer aan de kaart gewend raken.

In Rotterdam en Amsterdam wordt het uitchecken steeds minder vergeten, mede omdat er niet meer kan worden gereisd met een strippenkaart. Daardoor zien reizigers bijna altijd wel iemand anders uitchecken, zodat ze eraan worden herinnerd, legt een woordvoerder van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET in de krant uit.

Reizigers kunnen ook geld verdienen door niet uit te checken. Als een reiziger bijvoorbeeld van Maastricht naar Amsterdam reist, kost deze reis, zonder korting, 21,90 euro. Het instaptarief is 20 euro. De reiziger bespaart daarmee dus 1,90 euro. Het is echter niet aan te raden. Als er te vaak een gemiste uitcheck wordt geregistreerd, wordt de kaart geblokkeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *