fbpx

Werkzaamheden nieuwe perronkappen Utrecht in volle gang

19 aug 2010 15:40

Op station Utrecht Centraal bouwt ProRail nieuwe perronkappen met zonnecellen. Spoor 5-7 zijn inmiddels voorzien van een tijdelijke perronkap. Vanaf zaterdag verplaatsen de werkzaamheden naar spoor 11.

Begin februari 2010 is ProRail op Utrecht Centraal gestart met de vervanging van perronkappen. De eerste fase op spoor 5 en 7 is gereed. De zonnecellen worden echter later geplaatst. De komende maanden is spoor 11 aan de beurt. Daardoor intercity’s vertrekken de intercity´s naar Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Den Haag, en Amersfoort van andere sporen dan gebruikelijk. Dat geldt ook voor de stoptrein naar Breukelen.

Zonnecellen
Begin 2011 komt spoor 11 weer in dienst en wordt spoor 12 afgesloten. Begin 2012 moeten er drie perrons zijn voorzien van zonnecellen. Het gaat om perron 5-7, 8-9 en 11-12. In totaal gaat het om 40.000 zonnecellen die in de nieuwe perronkappen verwerkt zullen zitten. De overige perronkappen vangen relatief minder zon en worden niet voorzien van zonnecellen. 

OV-terminal
Behalve het vernieuwen van de perronkappen staan er meer veranderingen op stapel. Toen het huidige Utrecht Centraal gebouwd werd, ging men uit van 35 miljoen reizigers per jaar. Omdat men uit gaat dat het aantal reizigigers zal stijgen naar 100 miljoen in 2030, krijgt het station ook een nieuwe OV-terminal. De bouw daarvan werd  door ProRail op 14 juni gegunt aan aannemer Besix. Naar verwachting wordt in het najaar van 2010 de eerste paal van het nieuwe stationsgebouw geslagen. Over ongeveer 5 jaar moet de nieuwe OV-terminal klaar zijn.