fbpx

Zelfmoord spoor kan makkelijk omlaag

18 mei 2011 22:58

Het aantal zelfmoorden op het spoor kan worden teruggebracht van ongeveer 185 naar circa honderd per jaar. Simpele maatregelen als het plaatsen van hekken kunnen het aantal zelfdodingen op het spoor drastisch doen dalen. Dat heeft psychiater Cornelis van Houwelingen woensdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Van Houwelingen van GGZ Eindhoven promoveert donderdag aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar zelfmoorden op het spoor. De aanpassingen zouden de impuls om zelfmoord te plegen wegnemen.

Het minder toegankelijk maken van plekken zorgt er volgens Van Houwelingen niet voor dat mensen uitwijken naar andere plekken om zelfmoord te plegen. Zo zou het plaatsen van hekken op bruggen waar mensen van afsprongen ervoor hebben gezorgd dat niemand er meer van af sprong, zonder dat een verschuiving optrad naar andere plekken.

Spoorbeheerder ProRail heeft de aanbevelingen van de promovendus overgenomen en pakt volgens een woordvoerder de ongeveer zestig risicolocaties, plekken waar jaarlijks meer dan een keer zelfmoord op het spoor wordt gepleegd, aan. Dit jaar wordt er volgens de zegsvrouw al ongeveer een miljoen euro gestoken in het plaatsen van onder meer hekken en informatieborden over de hulpdienst 113Online. In de jaren daarna gaat het om ongeveer drie miljoen euro per jaar.

Als mensen zelfmoord plegen kunnen ongeveer twee uur lang geen treinen rijden op het traject waar dit is gebeurd, zei ze. Dat zorgt niet alleen voor de trein waarmee een persoon is aangereden voor vertraging, maar ook voor achteropkomende treinen. "En dat is heel vervelend voor reizigers."

Novum

Foto door Ad Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *