fbpx

Zorgen om veiligheid Chineese hogesnelheidstrein

Zaterdag zijn in China 36 personen om het leven gekomen bij een aanrijding tussen twee hogesnelheidstreinen. 192 personen raakte gewond. In China is er inmiddels discussie ontstaan over de veiligheid van de hogesnelheidstrein.

Het ongeluk voltrok zich nadat een hogesnelheidstrein na blikseminslag tot stilstand was gekomen bij de stad Wenzhou. Een volgende trein reed van achteren op de stilstaande trein in, waardoor vier rijtuigen van de tweede trein ontspoorden. Twee rijtuigen vielen vervolgens van een spoorbrug en belandde dertig lager in een rivier. Van de eerste trein ontspoorden twee rijtuigen Twee rijtuigen van de eerste trein ontspoorden ook.

Normaal waarschuwen veiligheidssystemen als een trein uitvalt, maar dit systeem was door de blikseminslag uitgevallen. Het is in China het eerste ongeluk met een hogesnelheidstrein. Het land bouwt aan een gigantisch HSL netwerk.
In China is er nu discussie of de snelle groei van de spoorwegen niet ten kosten is gegaan van de veiligheid. Vanwege het ongeval is in elk geval het hoofd van het spoorwegbureau in Spanghai ontslagen. Ook twee andere functionarissen zijn ontslagen.

Overigens werd er eerder een dodenaantal van 43 genoemd, maar dat aantal bleek onjuist. Abusievelijk waren enkele overledenen dubbel geteld. Nu is het dodenaantal bijgesteld naar 36.