fbpx

Zwarte dag op het spoor in cijfers

Dinsdag zorgde een stroomstoring bij netbeheerder Liander voor veel chaos op het spoor. Dat blijkt ook uit de stiptheidscijfers van ProRail. Ongeveer 20% van alle treinen in Nederland viel gisteren uit. 

In Amsterdam vielen er meer dan 350 treinen uit. In totaal werd daar ruim 50% van de treinen opgeheven. Met name in de ochtend en middag werden veel treinen opgeheven, in de avond verbeterde de situatie. Vanwege de problemen op het spoor riepen ProRail en NS op om zo mogelijk niet per trein naar Amsterdam, Schiphol of Utrecht te komen.

In Utrecht werd een aantal sporen in de ochtend ook nog eens ontruimd vanwege een verdachte tas. Daar werd dinsdag in totaal zo´n 40% van de treinen opgeheven. Ook in andere steden in de Randstad waren de gevolgen merkbaar: op Den Haag Centraal viel 27% van de treinen uit, in Rotterdam was dat 19%.

Het noorden, oosten en zuiden van Nederland hadden het minst last van de problemen. Volgens ProRail vielen geen treinen uit in Heerlen, Sittard en Roermond. Maar ook in Groningen, Leeuwarden en Hengelo vielen relatief weinig treinen uit.

Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl is het vervelend dat de gevolgen zo lang in grote delen van het land merkbaar waren. “De personeelsroosters zijn erg complex omdat het personeel variëteit wil. Tegelijkertijd: in het verleden zagen we regelmatig dat het treinverkeer meerdere keren per jaar in chaos uitmonde. In 2014 en 2015 hebben we dat echter niet meer meegemaakt. Het lijkt in het algemeen dus wel beter te gaan.”

Treinreizigers die dinsdag vertraging hebben gehad kunnen een beroep doen op de regeling Geld terug bij Vertraging. NS heeft toegezegd zich niet te zullen beroepen op overmacht.

Foto: Veel mensen strandden gisteren op Utrecht Centraal. Foto: Roel Hemkes