Nieuws

HTM: Tramkaartje met muntgeld blijft mogelijk

In de tweede helft van 2018 is er geen contant geld meer bij de trambestuurders en buschauffeurs van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM. Bij de bus wordt het betalen met contant geld daardoor onmogelijk. Dat geldt niet voor de trams: daar kunnen reizigers straks met muntgeld betalen bij automaten.

Bij de chauffeur blijft een kaartje kopen mogelijk, maar niet meer met contant geld. Daar kan straks betaald worden met pinpas en creditcard. Met het afschaffen van contant geld bij de bus- en tramchauffeur moet de veiligheid voor het personeel worden vergroot.

De OV-sector kondigde eerder aan dat contant geld per 1 januari 2018 zou verdwijnen. Uit een rondgang van OV-Magazine bleek eerder dat die doelstelling in veel regio’s niet wordt gehaald. Dat geldt dus ook voor de HTM. “Dit heeft te maken met verkrijgen van de financiering van de nieuwe apparatuur en het langdurige Europese aanbestedingstraject,” aldus de HTM.  Ook het inbouwen en testen van de betaalapparatuur kost tijd.

HTM gebruikt al enige tijd betaalautomaten in de blauw-witte trams die rijden op de RandstadRail-trajecten en in de nieuwe grijs-rode stadstrams. Het OV-bedrijf voert deze ontwikkeling nu door in de oudere rood-beige stadstrams.

Een andere ontwikkeling die het gebruik van contant geld door HTM-medewerkers terugdringt is de invoering van het digitale kaartje voor de tram en bus. Reizigers kunnen dit kaartje sinds maart 2017 kopen met hun smartphone in de app HTM Ticket.

Het afschaffen van contant geld in het openbaar vervoer zorgt in diverse regio’s voor de nodige discussie. Bijvoorbeeld in Noord-Brabant, waar het kilometertarief voor onbepaalde tijd wordt verhoogd om de aanschaf van pin-apparaten te kunnen bekostigen.

This post was last modified on 27 november 2017 09:35

Share

Recent Posts

Met de trein op vakantie? Houd dan rekening met werkzaamheden

Deze zomer wordt er meer dan ooit gewerkt aan het spoor, merkt Treinreiziger.nl op. Van…

12 uur terug

NS viert 15e verjaardag OV-fiets met speciale Brabantse uitvoering (of is de fiets al ouder?)

Vanwege de 15e verjaardag van de OV-fiets krijgt de tweewieler een speciale Brabantse uitvoering. De…

17 uur terug

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

2 dagen terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

4 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug