fbpx

HTM: Tramkaartje met muntgeld blijft mogelijk

23 nov 2017 14:10

In de tweede helft van 2018 is er geen contant geld meer bij de trambestuurders en buschauffeurs van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM. Bij de bus wordt het betalen met contant geld daardoor onmogelijk. Dat geldt niet voor de trams: daar kunnen reizigers straks met muntgeld betalen bij automaten.

Bij de chauffeur blijft een kaartje kopen mogelijk, maar niet meer met contant geld. Daar kan straks betaald worden met pinpas en creditcard. Met het afschaffen van contant geld bij de bus- en tramchauffeur moet de veiligheid voor het personeel worden vergroot.

De OV-sector kondigde eerder aan dat contant geld per 1 januari 2018 zou verdwijnen. Uit een rondgang van OV-Magazine bleek eerder dat die doelstelling in veel regio’s niet wordt gehaald. Dat geldt dus ook voor de HTM. “Dit heeft te maken met verkrijgen van de financiering van de nieuwe apparatuur en het langdurige Europese aanbestedingstraject,” aldus de HTM.  Ook het inbouwen en testen van de betaalapparatuur kost tijd.

HTM gebruikt al enige tijd betaalautomaten in de blauw-witte trams die rijden op de RandstadRail-trajecten en in de nieuwe grijs-rode stadstrams. Het OV-bedrijf voert deze ontwikkeling nu door in de oudere rood-beige stadstrams.

Een andere ontwikkeling die het gebruik van contant geld door HTM-medewerkers terugdringt is de invoering van het digitale kaartje voor de tram en bus. Reizigers kunnen dit kaartje sinds maart 2017 kopen met hun smartphone in de app HTM Ticket.

Het afschaffen van contant geld in het openbaar vervoer zorgt in diverse regio’s voor de nodige discussie. Bijvoorbeeld in Noord-Brabant, waar het kilometertarief voor onbepaalde tijd wordt verhoogd om de aanschaf van pin-apparaten te kunnen bekostigen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
P. Heesakkers
6 jaren geleden

Ik verwacht dat wanneer kaartverkoop bij de bus- chauffeur stopt, er ook een flinke terugval van vooral incidentele busgebruikers zal zijn. Elke rit per bus, zie ik best veel klanten een kaartje kopen. Zij maken een best groot deel uit van de busgebruikers. Kennelijk hebben die reizigers niets met de O.V. chipkaart ??

Leeuw
6 jaren geleden
Antwoord aan  P. Heesakkers

De meesten van die reizigers hebben wel een pinpas (al dan niet met contactloos betalen) en die zullen hun kaartje gewoon gaan pinnen.

Hans Bruynsma
6 jaren geleden

Het os nog maar de vraag of muntgeldautomaten vandaalbestendig zijn. In Amsterdam (ooit!) werden ze gekraakt en viel er in de tram zelfs een dode bij een steekpartij op het achterbalkon (waar de automaten hingen). Ook de automaten op straat werden gekraakt.

Rangeerder
6 jaren geleden

De tegenwoordige kaartverkoopautomaten zijn goed beveiligd en meestal zal dr een camera opgericht zijn,dat van de automaten kraken was in de jaren 70.
En idd is er wel eens iemand doodgestoken in de tram op t achterbalkon,maar dat had niks met de kaartverkoopautomaten te maken,die waren toen al weg.

Rian van der Borgt
6 jaren geleden

Ik ben benieuwd hoe de ontwikkeling van het aantal agressiegevallen zal zijn. Die ontstaan immers ook als reizigers wel willen reizen maar geen kaartje kunnen kopen met het gewenste betaalmiddel. Dat valt of staan met de acceptatie van betalen met bankpas (en dan niet alleen Nederlandse passen) door incidentele reizigers.

Tram
6 jaren geleden

De pin apparatuur by GVB pakt naast pinassen en al of niet contactdoos betalen ook 5 van de grootste creditcards aan.

johan
6 jaren geleden

daar gaat weer een flink stuk privacy verloren. oh ja, dat was ik ff vergeten, jullie hebben toch niks te verbergen, zucht…. bankfilialen gaan ook sluiten, nadat jullie hen flink hebben betaald toen ze (bijna) omviellen! big brother is watching you steeds meer. dat het volk dit zomaar accepteerd is ongelofelijk. straks worden jullie verplicht gechipt om te kunnen betalen. tsja, leuker kunnen ze het niet maken! (ver)nederlanders zijn maar een stel makke schapen geworden. slaap lekker allemaal! p.s. het onzin verhaal wat betreft de ‘veiligheid’ voor het personeel is zwaar overtrokken. ik ben 20 jaar trambestuurder geweest en heb wat geld betreft nog nooit enig incident gehad!!! het is gewoon een lul verhaal. de enige agressie komt van de staat der (ver)nederlanden met aan het hoofd een nep-koning die jullie allemaal uitlacht samen met die leugenaars op het binnenhof! p.s. wisten jullie al dat hij, willem, trouwens met z’n nicht maxima is getrouwd? allemaal inteeld die familie…., je kunt in dit land maar beter ‘vluchteling’ zijn! welterusten allemaal