Home

OV Loket: Zomerdienstregeling moet korter

Openbaarvervoerbedrijven moeten hun zomerdienstregeling inkorten en beter afstemmen op de economische activiteiten in een regio. Dat zegt het OV Loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer. In de rapportage over het derde kwartaal van 2017 zegt de organisatie veel klachten te hebben ontvangen over de uitgedunde zomerdienstregeling.

Bij zomerdienstregelingen rijden treinen, bussen, trams en metro’s minder vaak en wordt soms een andere route gekozen. Volgens het OV Loket laten vervoerders deze speciale dienstregeling tussen vijf en negen weken duren, waarmee ze vaak ook buiten schoolvakanties gelden. Het liefst zou het OV Loket de vakantiedienstregeling in zijn geheel afschaffen, maar anders terug brengen tot maximaal zes weken.

Zomerdienstregeling Rotterdam

De zomerdienstregeling zorgde onder andere in de regio Rotterdam voor ophef. De Rotterdamse vervoerder RET verlaagde in de zomer de frequentie van onder andere de drukke metro Den Haag – Rotterdam – Slinge. Tegelijkertijd werkte ProRail aan het spoor, waardoor juist veel reizigers de trein wilden verruilen voor de metro. Dat leidde op sommige dagen tot grote capaciteitsproblemen.

In Rotterdam gaan er nu stemmen op om de zomerdienstregeling af te schaffen. OV Loket is daar ook voorstander van. “Een dienstregeling op halve kracht past steeds minder goed in de moderne tijd,” zegt het OV Loket. De vervoerders rijden meestal in opdracht van provincies. Volgens het OV Loket moeten provincies dan ook eisen stellen aan de duur van de zomerdienstregeling. “Verder is het belangrijk ook rekening te houden met alle economische activiteiten. In sommige regio’s kan het ook in de zomertijd heel druk zijn.”

Zomerdienstregeling Amsterdam

In de zomer kreeg OV Loket in totaal circa twintig klachten binnen over zomerdienstregelingen, voor de ombudsman relatief veel op dit onderwerp. Zo is er een klacht van iemand in die na het werk in Eindhoven ‘s zomers een uur moet wachten omdat er minder bussen rijden. Iemand die dagelijks in Amsterdam reist, klaagt over overvolle trams en metro’s in de zomer. “Amsterdam wil een 24-uurseconomie zijn. Zo gaat dat niet lukken.”

In een reactie zegt de Vervoerregio Amsterdam, die concessies verleent aan openbaarvervoerbedrijven, dat er in de zomervakantie gewoon minder reizigers zijn. “Géén aparte vakantiedienstregeling is in onze ogen niet de uitwerking van maatwerk en een effectieve besteding van middelen,” aldus de organisatie.

NS had in het verleden ook een uitgedunde dienstregeling tijdens vakantieperiodes. Die werd echter al in 2012 afgeschaft.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 15 november 2017 09:48

Share

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

1 dag terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug