fbpx

2010: 3x per uur Leeuwarden – Sneek

26 jun 2008 17:20

Vanaf de dienstregeling 2010 – tot minimaal 2020, gaan er tussen Leeuwarden en Sneek 3 treinen per uur rijden. Dit zijn er nu nog twee. De provincie Friesland betaalt jaarlijks 1,3 miljoen voor de extra rit van Arriva.

Deze kosten worden vanuit de beschikbare middelen voor openbaar vervoer gefinancierd. Het College van Gedeputeerde Staten is akkoord gegaan met de aanbieding van spoorwegbeheerder ProRail om het spoor bij Sneek aan te passen. Voor een bedrag van zes miljoen euro past ProRail het spoor bij het station Sneek-Noord aan, met de aanleg van een inhaalspoor. Met deze aanpassing wordt het mogelijk een derde trein per uur in beide richtingen te laten rijden tussen Leeuwarden en Sneek. De aanpassing van het spoor wordt gefinancierd uit de zogenaamde ‘BDU-middelen’ waaruit de provincie onder meer de reconstructies aan infrastructuur kan realiseren.

Met de uitbreiding op dit traject speelt de provincie in op de vraag naar openbaar vervoer èn de verbetering van de kwaliteit. Naar verwachting start in 2009 de aanleg van het inhaalspoor bij station Sneek-Noord.

Gedeputeerde Piet Adema is blij met de komst van de extra trein: “Op het traject Leeuwarden – Sneek is vraag naar meer treinen. De vele forenzen en studenten maken veel gebruik van deze verbinding. Het past ook zeer goed in de opwaardering van het openbaar vervoer per spoor. De komende jaren wordt op vele plaatsen in Fryslân aan het spoor gewerkt om het voor de reizigers nog beter te maken.”