fbpx
Foto: Shutterstock / Marcel Derweduwen

3,6 miljoen Belgen vragen gratis treinpas aan

Bijna 3,6 miljoen Belgen hebben de ‘Hello Belgium Railpass’ aangevraagd, de gratis twaalfrittenkaart voor de trein. Aanvragen was mogelijk tot gisterenavond, 30 september. Uit een enquête blijkt dat de overgrote meerderheid de pass zal gebruiken voor een uitstapje naar meer dan 500 bestemmingen die met de trein bereikbaar zijn.

Gratis reizen t/m 31 maart 2021

De ‘Hello Belgium Railpass’ kan worden gebruikt vanaf maandag 5 oktober 2020 en tot en met woensdag 31 maart 2021. De kaart geeft recht op twee treinritten (enkeltjes) per maand, bijvoorbeeld één reis heen en terug. Reizen kan tijdens de week na 9 uur en om het even wanneer tijdens het weekend.

De twaalfrittenkaart is geldig voor alle treinen van de Belgische spoorwegen (NMBS), en dat over het volledige Belgische spoornet. Reizigers dienen hun treinkaart in te vullen vòòr ze opstappen, en die spontaan samen met hun identiteitskaart ter controle tonen aan de conducteur

Alle inwoners van België vanaf 12 jaar konden de gratis Railpass aanvragen. Kinderen jonger dan 12 reizen sowieso gratis met de trein in België, indien ze tijdens de reis begeleid worden.

vrijetijdsbestemmingen

Het  publiek dat de ‘Hello Belgium Railpass’ heeft aangevraagd kent een nagenoeg gelijke verdeling over de verschillende leeftijdscategorieën.  

In een enquête  werd ook gevraagd waarvoor mensen denken de Railpass te gebruiken. Bijna iedereen (95%) geeft aan dat te zullen doen tijdens de vrije tijd; voor een uitstapje of een familiebezoek of een bezoek aan vrienden, dit vooral tijdens het weekend.  Gezien meer dan 50% aangeeft de pass te willen gebruiken in het weekend, kan dit volgens de NMBS theoretisch leiden tot een verdubbeling van het aantal reizigers in de trein tijdens het weekend.

Nieuwe reizigers

Meer dan twee derde van de aanvragers gaf ook aan van bij de start in oktober gebruik te zullen maken van de Railpass. Belangrijk is dat de Railpass ook mensen die voorheen nooit de trein namen, aanzet dat alsnog te doen: het gaat om 10% van de aanvragers, 360.000 potentiële nieuwe klanten. Een meerderheid van de aanvragers gaf ook aan meer de trein te zullen gebruiken omwille van de Railpass.

Drukte

NMBS zegt erop toe te zien dat de treinen niet overbezet raken. Mocht de toeloop aan reizigers te groot zijn, dan zegt het Belgische spoorbedrijf reizigers te kunnen weigeren.

0 0 stemmen
Artikel waardering
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cole
3 jaren geleden

Hulde!
NMBS is wel de Ryanair van het spoor!

P.Heesakkers
3 jaren geleden

Een bewijs dat het toch kan, goedkopere, of deels periodieke gratis reizen. Inderdaad @Cole Ryanair lukt hetzelfde. Daarom zoveel verbindingen doorheen Europa vanuit Eindhoven.

vh
3 jaren geleden

3.600.000 personen * 12 ritten = 43.200.000 ritten. Buiten de spits. Te gebruiken max 2 ritten per maand = 7.200.000 ritten per maand meer buiten de spits…. Zeker niet verdeeld over alle bestemmingen en ook niet regelmatig over de dag. Dus ze waren al nummer één voor het aantal doden voor de corona, weining kans dat het beter wordt. Het was eerst voor juli voorzien, maar door de corona vertraagd naar… volle besmetting corona tijd. Wij zullen dus daarover nog veel lezen, Bye bye Belgium

Cole
3 jaren geleden
Antwoord aan  vh

Das mooi, zonder die stoppies op de HSL daar kunnen wij lekker veel doorgaande treinen gaan inleggen.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Cole

7.200.000 ritten per maand, en niet elke dag mooi weer, dus 7.200.000 / 25 dagen = 288.000 ritten meer per dag, buiten de spits………….No comment

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

Misschien een idee voor NS in deze tijden van Corona of Covid 19! Of (tijdelijk) gratis zoals het Groothertogdom Luxemburg dat sinds maart 2020 kent. Beter samenwerking tussen vervoerders en overheden leidt meer tot succes. De acties van Spoordeelwinkel en de bonnen in het kwartaalboekje Spoor zijn goede acties die een grotere klantenbinding kan genereren.
Jammer dat de MMBS al jaren niet meer de TreinTramBus-dag organiseert, een actie die was gericht om meer mensen met het OV kennis te maken. Ben er zelf ook een aantal keren actief meegeweest en heb leuke routes gemaakt door ons zuidelijke buurland. Thans is dit lastig om te doen vanwege dat Corona gedoe, maar hopelijk als dat beruchte virus echt ingedamt is en blijft kunnen we die draad misschien weer oppakken. Ook een eventuele Benlux kaart kan weer heringevoerd worden of met regiokaarten zoals bij het Duitse VRR gebied onder andere. Misschien een Vlaanderen-ticket of Wallonie pas! Nu we genoodzaakt zijn om in eigen land te blijven is het een idee om bij iedere vervoerder een speciale OV -kaart uit te geven. De tijd voor bezinning is nu gekomen!

G. van der Zwaag
3 jaren geleden

Wees ook creatief, Nederlandse spoorbedrijven! Wellicht is zoiets goed voor u en voor ons…

vh
3 jaren geleden

Veel van jullie krijgen liever gratis ritten in overbevolkte treinen, zonder zitplaats gedurende 2 uur, ruzie met andere ontevreden mensen, met misschien een besmetting als cadeau dan een rustige, op tijd, betaalde rit. Wel raar.