fbpx

5 miljoen euro op verlopen OV-chipkaarten

30 jan 2017 12:03

Reizigers hebben tot nu toe 5 miljoen euro laten liggen door het saldo van hun verlopen OV-chipkaart niet terug te vragen. Dat bevestigt Translink, de uitgever van de OV-chipkaart, naar aanleiding van een bericht van het Algemeen Dagblad.

Een OV-chipkaart verloopt na 5 jaar. Daarna moeten reizigers een nieuwe kaart aanschaffen (kosten: 7,50 euro). Wie geld van zijn oude OV-chipkaart terug wil moet 1 euro administratiekosten betalen. Tot 30 euro kan saldo worden teruggevraagd bij de balie van de vervoerders. 

Reizigersorganisaties hebben al langer kritiek op met name de ingewikkelde procedure om geld terug te krijgen bij een anonieme OV-chipkaart. Je moet dan namelijk je naam, adres en geboortedatum op een formulier invullen, en je legitimatiebewijs laten zien. Doordat deze gegevens worden gekoppeld aan het kaartnummer verdwijnt de anonimiteit, zo is de kritiek.

Volgens Translink zijn er in totaal 14 miljoen persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten die verlopen zijn. Als die kaarten allemaal zijn vervangen door een nieuwe OV-chipkaart tegen het volle tarief van 7,50 euro, heeft alleen die operatie de vervoerders al zo´n 100 miljoen euro opgeleverd.

Translink zegt de vergeten miljoenen euro´s te willen investeren in verbeteringen in het systeem.

1 gedachte aan “5 miljoen euro op verlopen OV-chipkaarten”

  1. Gwen schreef:

    Ik had 14€op me ov nu is alles weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *