fbpx

Aanbod internationale treinen groeit weer voorzichtig

Het aantal internationale treinen van en naar Nederland zal de komende periode geleidelijk weer worden uitgebreid. Op dit moment zijn bestemmingen als Berlijn en Parijs door de coronacrisis niet rechtstreeks bereikbaar. In juni komt daar verandering in.

Thalys

Thalys rijdt tot en met 8 juni slechts één keer per dag van Amsterdam naar Brussel. De vervoerder rijdt weliswaar ook één keer per dag van Brussel naar Parijs, maar die treinen sluiten niet op elkaar aan. Vanaf dinsdag 9 juni gaat Thalys weer twee keer per dag van Amsterdam naar Parijs rijden (zondags één keer per dag). Ook elders wordt het aanbod op het Thalys netwerk weer uitgebreid. Zo gaan er tussen Brussel en Parijs weer 5 treinen rijden (normaal circa 20 a 25) en gaat er vanaf 15 juni weer een Thalys Dormund – Parijs rijden. Ook budgettrein Izy gaat weer rijden, zij het alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. Hoe de Thalys en Izy dienstregeling na 11 juli eruit ziet, is nog niet bekend.

Naar Duitsland

Tot en met 31 mei blijft de directe trein Amsterdam – Berlijn opgeheven, maar vanaf 1 juni wordt de dienstregeling weer opgestart. Op de eerste dag rijden vanuit Amsterdam nog niet alle treinen, maar vanaf 2 juni zal de Intercity Berlijn weer volgens normale dienstregeling rijden.

De ICE Amsterdam – Frankfurt is tijdens de coronacrisis het minst getroffen. Vier treinen per dag per richting zijn blijven rijden. Dat komt neer dat minder dan de helft van de treinen is uitgevallen. Vanaf 1 juni rijdt de ICE weer volledig de normale dienstregeling.

Naar België

De Benelux, zoals de uurlijkse intercity Amsterdam – Brussel ook wel wordt genoemd, gaat vanaf 8 juni weer de normale route rijden. Vooralsnog is de trein ingekort tot Rotterdam – Antwerpen. De treindienst Maastricht – Luik, die lange tijd niet heeft gereden, is voor zover bij onze redactie bekend al eerder hervat.

0 0 stemmen
Artikel waardering
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hanzeboog2012
4 jaren geleden

Zien of de internationale treinen weer gebruikt gaan worden. Want de overheid in Nederland moedigt (terecht) niet aan om naar het buitenland te gaan. En gezien de geschiedenis van de repatriëring van een aantal maanden is het geen aanlokkelijk vooruitzicht om problemen te krijgen in het buitenland.

En kunnen treinreizigers ook hotels boeken in het buitenland? Zo ja wanneer? Even uit eten. Reserveren? Of mag je zo het terras met een groep? Mits je 1,5 – 2 meter afstand houdt. Allemaal vragen en onzekerheden.

Zie het dit jaar nog niet zo hard gaan met de boekingen voor Thalys, Eurostar, ICE en Berlijn trein. De Benelux trein kan in ieder geval eenvoudiger gebruikt worden. De internationale toeristen blijven waarschijnlijk massaal weg.

Peter Kleton
4 jaren geleden

Wij willen ook dit jaar in Augustus weer naar Zuid Duitsland ,voor de 32- ste keer of zo.
Maar mss mogen we eigenlijk niet eens mee (Is het wel nodig ? )en moeten een mondkapje dragen gedurende de reis van totaal 8 uur.
Ik ben bang dat we dit jaar beter niet kunnen gaan en stel je voor dat de grens opeens weer dicht gaat wegens een verheviging ?
Helaas ,helaas toch maar niet.
Zo zullen hier wel meer mensen zo denken.
Peter

Joost2
4 jaren geleden
Antwoord aan  Peter Kleton

Ik gun u uw vakantie en zou de hoop nog niet opgegeven. Augustus is nog relatief ver weg. Het zou zomaar kunnen dat u dan gewoon kunt gaan.

P.Heesakkers
4 jaren geleden

Joost2@ Ik zou maar niet te optimistisch zijn. Ben vandaag een flinke wandeling gaan maken naar de diverse parken in mijn stad, maar wat ik daar zag tart iedere omschrijving. Te druk, niet voldoende afstand houden, en zelfs dicht tegen elkaar, alsof er niets aan de hand is. Dus of we Augustus halen heb ik een hard hoofd in. Men heeft duidelijk lak aan regels, en gaat ieder hun eigen gangetje. En er zijn ook al voorspellingen van kenners op virologisch gebied die somber zijn, en die terugkeer of terugval voorspellen. En men onderschat grofweg de gevolgen.

Anoniem
4 jaren geleden

Ik heb 2 juni treinreis naar berlijn geboekt. Trein rijdt dan weer, hotel ook open. Toch raadt Rutten alleen noodzakelijke reizen aan. Dit is een reisje ter ere van het slagen van mijn dochter. Noodzakelijk? Bij annulering krijg ik denk ik niets terug. Wst is jullie advies?

Monique
4 jaren geleden

Ik heb 2 juni treinreis naar berlijn geboekt. Trein rijdt dan weer, hotel ook open. Toch raadt Rutten alleen noodzakelijke reizen aan. Dit is een reisje ter ere van het slagen van mijn dochter. Noodzakelijk? Bij annulering krijg ik denk ik niets terug. Wst is jullie advies?

Jeroen
4 jaren geleden
Antwoord aan  Monique

Alleen bij Code Rood krijg je geld terug, dat is een reisverbod, nu wordt het afgeraden. Ik zou niet niet hebben geboekt, volgend jaar komt gauw genoeg.

Monique
4 jaren geleden
Antwoord aan  Jeroen

Hoi jeroen.
Dank voor je antwoord. Als ik het geweten had, had ik niet geboekt.

erno-berk
4 jaren geleden
Antwoord aan  Monique

Niet reizen, je moet gewoon niet naar het buitenland willen als dat niet-noodzakelijk is om geen nieuwe corona-besmettingen te “importeren”. Dat je al voor de reis betaald heb is heel vervelend, maar probeer met het hotel en de treinmaatschappij toch een soort van coulance te treffen (geld terug, voucher of verplaatsing), maar ga beslist niet reizen met als argument dat je ervoor betaald heb en je bij annuleren niets terug krijgt.

Monique
4 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Hoi erno
Dank voor je reactie. Ik ga zeker geen risico nemen.

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Zolang er nog rustige treinen rijden kan je gewoon gaan naar Berlijn. Kijk alleen of er nog plaatsen vrij zijn en of je moet reserveren. Nu ga ik ook gewoon weg met OV om af te spreken en de voertuigen zijn nu niet overvol. Wel kan dat zo zijn per 1 juni wanneer we ook in Nederland ons mondmasker op moeten doen. In Duitsland wordt dit gedaan , net zoals in België en Luxemburg.
Noodakelijke reizen zijn ook meestal op de drukste uren.dan gaan scholieren, werkenden forenzen, maar daar buiten is het vrijwel rustig. Volle stranden waar mierenhopen zijn vermijd ik, loop liever door een binnenstad of winkelcentrum, waar je mede passanten beter kunt passeren en waar je de afstand beter op kan toepassen.
Als je gewoon nu op een rustig tijdstip in het weekend of vroeg of later op de dag is het makkelijker om uit meerdere zitplaatsen te zoeken en ook hier afstand van elkaar te nemen.
In treinen zijn nu groene raamstickers geplakt waar je per juni verplicht moet gaan zitten. Op de gang zitplaatsen mag je dan alleen een tas neerzetten of vrij laten. Ook op de stations zie je gele briefjes hangen met de maatregelingen er op en grote blauwe cirkels op de grootste stations met de 1,5 meter!
Kijk gewoon rond nu de laatste week voor de mondmaskerplicht in gaat! Nu is het nog rustig zonder scholieren, evenementgangers of werkenden!

Monique
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Hoi arjen
Dank voor je reactie. We hebben gereserveerde plaatsen. Dus dat zou geen probleem moeten zijn. Het is fijn om meningen en tips van anderen te lezen. Ik ga ermee aan de slag.

Marco Daane
4 jaren geleden

Reizen naar België is vooralsnog niet toegestaan voor zogenoemde niet-essentiële reizen. Het lijkt me goed om dat in het achterhoofd te houden voor je aan boord wilt stappen van de IC Amsterdam-Brussel. Zelfs de meest onooglijke grensweggetjes zijn momenteel geblokkeerd en gebarricadeerd door de Belgische overheden.

Monique
4 jaren geleden
Antwoord aan  Marco Daane

Allemaal nog onzeker. Ik zou vanuit venlo naar berlijn vertrekken en die gaat ‘gelukkig’ niet over België 😇

Martijn
4 jaren geleden

De dienstregeling voor Thalys is inmiddels bekend tot 29/08. Wordt weer mondjesmaat verder opgebouwd. Nog lang niet wat het was (14 treinen origineel naar 5 per dag). Over Zon-Thalys zijn nog onduidelijkheden. Vandaag foutieve e-mail ontvangen met annulering Zon-Thalys. Daarna rectificatie dat dit nog niet bekend is, met belofte half juni meer informatie. Ticketverkoop voor Zon-Thalys lijkt nu wel stilgelegd.