fbpx

Amsterdam neemt afscheid van strippenkaart

02 jun 2010 14:02

Woensdag kan er voor het laatst worden gereisd met de strippenkaart in de stadsregio Amsterdam. Vanaf donderdag worden reizigers verplicht te reizen met de OV-Chipkaart. Wie nog geen OV-Chipkaart heeft, kan deze tijdelijk in de bus of tram aanschaffen.

Rotterdam nam dit jaar al eerder afscheid van de strippenkaart. Na Rotterdam is Amsterdam de tweede regio waar de oude vertrouwde strippenkaart verdwijnt. Op termijn moet de strippenkaart in heel Nederland verdwijnen.  

Drukte
In de Amsterdamse metro werd vorig jaar al de strippenkaart afgeschaft. Dat zorgde in het begin voor grote drukte rond met name Amsterdam Bijlmer en Amsterdam Zuid. Deze keer moet de grote drukte beperkt worden doordat er tijdelijk extra verkooppunten zijn geopend. En ook op de bus en tram zelf kan men tijdelijk een OV-Chipkaart aanschaffen.

Wisselende tarieven
Toch blijft er veel kritiek op de geplaagde OV-chipkaart. Zo wordt niet altijd hetzelfde tarief gehanteerd. Het Noord-Hollands Dagblad laat meerdere reizigers aan het woord die op de heen- en terugreis met wisselende tarieven worden geconfronteerd. 

Hoofddorp
Ook in Hoofddorp is er kritiek op de kaart, meldt  de Hoofddorpse Courant. De krant spreekt van een "storm van klachten". GroenLinks Hoofddorp pleitte vorige week nog voor uitstel om de invoering eerst beter te regelen. Maar volgens de plaatselijke verkeerswethouder Michel Bezuijen (VVD) was dat niet mogelijk. 

Succes 
Toch gaan de vervoerders er vanuit dat de invoering succesvol zal verlopen. In Rotterdam deed men in de eerste weken na de invoering onderzoek naar de waardering van de OV-Chipkaart. Daar gaven de reizigers de OV-Chipkaart na de invoering een 7,2. Of de invoering in Amsterdam net zo succesvol zal verlopen als in Rotterdam, moet de tijd leren.