fbpx

Amsterdams OV-net blijft komende jaren intact

17 jan 2012 10:46

In 2013 en 2014 hoeft er niet fors bezuinigd te worden op het Amsterdamse OV net. De GVB heeft door de OV-chipkaart meer inkomsten dan verwacht. Door deze meevaller is het mogelijk om het Amsterdamse OV-netwerk intact te houden. Dat heeft de Stadsregio Amsterdam dinsdag laten weten.

Bij de strippenkaart moesten de inkomsten landelijk verdeeld worden. Dat werd gedaan aan de hand van het zogenoemde WROOV onderzoek, Die verdeelsleutel blijkt nu voor de GVB nadelig te zijn geweest. Met de OV-chipkaart krijgt de GVB direct de ritprijs die de GVB toekomt. Dat blijkt meer te zijn dan de vergoeding die de GVB kreeg op basis van het WROOV onderzoek. Volgens de Stadsregio is de meevaller ook te verklaren doordat het zwartrijden in de metro verder is afgenomen dan verwacht.

De totale meevaller komt uit op 15 miljoen per jaar. Eerder was door de Rijksbezuinigingen nog sprake van € 13 miljoen bezuiniging op het lijnennet in 2013 en 2014. Nu zullen er naar verwachting de komende jaren dus geen grote wijzigingen in het Amsterdamse openbaar vervoer meer nodig zijn. Eerder vreesden de Stadsregio Amsterdam tot veertig procent van de buslijnen te moeten schrappen.

De vakbonden hebben het afgelopen jaar veelvuldig tegen de gevreesde bezuinigingen gestaakt. Dat blijkt achteraf dus onnodig geweest. Op de lange termijn, vooral na 2015, blijft er nog wel sprake van een flinke bezuinigingsopgave. Tot 2015 zijn met name de kosten op het gebied van het beheer en onderhoud van de railinfrastructuur nog niet opgelost.