fbpx

Amsterdamse nieuwe metro voor het eerst in reizigersdienst

26 jun 2013 14:20

Vanaf vandaag kunnen reizigers bij GVB gebruik maken van de nieuwe metro, de Metropolis, waarvan er uiteindelijk in totaal 28 gaan rijden. De nieuwe metro was vorige maand al aangekondigd, maar de introductie kon toen op het laatste moment niet doorgaan.

De Metropolis zal de basis vormen voor het metrovervoer in Amsterdam voor de komende decennia. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2017 wordt het metronet de ruggengraat van het openbaar vervoer in de hoofdstad. 

De gemeente Amsterdam neemt de metro’s, met elk een capaciteit van bijna 1000 reizigers (grotendeels staanplaatsen), af van leverancier Alstom. Het Franse bedrijf heeft aan verschillende wereldsteden al vergelijkbare metrotreinen geleverd. 

De introductie van de Metropolis werd ruim een maand geleden uitgesteld vanwege een onverwachte hapering aan Trein-TV, het monitoringsysteem dat de bestuurder nodig heeft om volgens de veiligheidsregels te kunnen vertrekken. Leverancier Alstom heeft samen met de gemeente Amsterdam en GVB een goede tijdelijke oplossing gevonden en werkt aan een structurele oplossing. De definitieve oplossing volgt in 2017, wanneer de 35 jaar oude metro infrastructuur door de gemeente volledig gemoderniseerd zal zijn.

Bart Schmeink, directeur GVB, over de nieuwe metro: “Onze reizigers hebben even geduld moeten hebben, maar ik ben blij dat we vandaag kunnen laten zien hoe de nieuwe Amsterdamse metro er uit ziet.” De nieuwe metrostellen zullen gefaseerd worden ingevoerd.