fbpx

AnsaldoBreda zorgt voor verliezen bij moederbedrijf Finmeccanica

08 nov 2013 12:29

De Italiaanse industriegroep Finmeccanica heeft een winstwaarschuwing gegeven na een nettoverlies over de eerste 9 maanden van dit jaar als gevolg van problemen bij Fyra-fabrikant AnsaldoBreda. Het aandeel kelderde vrijdag op de beurs in Milaan ruim 8 procent.

AnsaldoBreda haalde orders binnen ter waarde van slechts 63 miljoen euro. De omzet van de trein-, metro- en trambouwer bleef steken op 402 miljoen euro, een vijfde minder dan een jaar eerder, en het bedrijfsresultaat was 94 miljoen euro negatief. "Deze cijfers hebben een negatieve invloed op de prestaties van de groep en veroorzaken een nettoverlies per 30 september 2013´´, aldus Finmeccanica.

Onder de streep bleef voor het gehele concern een tekort staan van 136 miljoen euro, tegen een winst van 141 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 3 procent af tot 11,3 miljard euro. De eerder afgegeven winstverwachting voor heel 2013 zal niet worden gehaald.

Om te voorkomen dat AnsaldoBreda zo´n zware wissel blijft trekken op de groepsresultaten, heeft Finmeccanica besloten dat zijn treinfabrikant pas op de plaats moet maken. Voorlopig gaat de aandacht uit naar de afronding van bestaande contracten. Nieuwe verplichtingen mag het bedrijf alleen aangaan als ze aantoonbaar winstgevend zijn en bijdragen aan een verbetering van de resultaten.

Finmeccanica broedt al langer op een verkoop van zijn transportactiviteiten, waar AnsaldoBreda onder valt. Het concern wil zich gaan toeleggen op lucht- en ruimtevaart en defensie, en verkocht eerder al zijn energiepoot.

(c) ANP