fbpx

Atsma met trein naar Rio aan de Maas

30 mei 2012 17:43

Met het oog op de aanstaande klimaatconferentie in Rio bracht NS vanmorgen staatssecretaris Atsma en zijn team naar Rio aan de Maas in Rotterdam. Na afloop van de reis van Den Haag Centraal naar Rotterdam Centraal ontving de staatssecretaris een CO2-besparingscertificaat en een publicatie waarin inzichtelijk is gemaakt hoe we met de trein grote stappen kunnen zetten in duurzame mobiliteit.

“Met deze reis voor de Staatssecretaris willen we als spoorsector mensen bewust maken hoeveel CO2 je eenvoudig kan besparen door eens een dagje met de trein te gaan. Als alle autoreizigers één keer per jaar een retourreis van zestig kilometer met de trein zouden maken in plaats van met de auto dan levert dit een CO2-reductie op die vergelijkbaar is met de uitstoot van het elektriciteitsgebruik van een stad als Arnhem. Zo zijn er met kleine stapjes al grote effecten mogelijk,“ aldus Michiel van Roozendaal, directievoorzitter van NedTrain en binnen NS verantwoordelijk voor duurzaamheid.

Tijdens de reis van de staatssecretaris van Den Haag centraal naar Rotterdam Centraal was het CO2-gebruik van de trein real time te volgen. Dit werd vergeleken met de uitstoot van een gemiddelde auto. Het verschil werd daarbij onder meer omgerekend naar het aantal uren dat je daarvoor kan computeren. Volgens NS stoot een treinreiziger gemiddeld genomen 75% minder CO2 uit ten opzichte van dezelfde reis met de auto.