Belgische spoorwegen willen duurder treinkaartje
07 apr 2015 10:50
Hoewel de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS in 2014 een operationele winst maakte van 5,7 miljoen euro kon dit niet voorkomen dat het nettoresultaat in de rode cijfers bleef steken. Volgens NMBS-topman Jo Cornu is de belangrijkste reden hiervoor de prijs van de treinkaartjes.
Die noemde Cornu tijdens de presentatie van de jaarcijfers vorige week “abnormaal laag”. Volgens hem moeten de ticketprijzen dan ook omhoog als de spoorwegmaatschappij financieel gezond wil worden.
Infrastructuur
Tijdens de persconferentie verwees Cornu naar spoorwegmaatschappijen in andere Europese landen, waaronder NS in Nederland. Met name op het gebied van de vergoeding die de NMBS moet betalen aan de infrastructuurbeheerder zijn in België zeer hoog. Zo betaalt de NMBS gemiddeld 7,90 euro per treinkilometer aan beheerder Infrabel. Ter vergelijking: in Nederland betaalt NS volgens de Belgische media 1,70 euro aan de infrastructuurbeheerder.
Zwitserland
Ook de inkomsten per reiziger zijn in België laag als je een vergelijking maakt met andere Europese landen. Cornu wijst naar Zwitserland waar de SBB 23 cent per kilometer per reiziger verdient. De NMBS moet het doen met slechts 10 cent per kilometer per reiziger. Treinkaartjes in Zwitserland zijn voor Nederlandse en Belgische begrippen echter wel relatief duur.
Kaartjes moeten duurder
Volgens Cornu zijn er een aantal mogelijkheden voor de NMBS om meer geld te genereren. Als voorbeeld geeft hij aan dat de vergoedingen aan infrastructuurbeheerder Infrabel minder hoog zouden moeten worden. Voor de reiziger had Cornu echter ook een niet zo prettige boodschap. Hij verwoordde het als volgt: “Ik wil voldoende vrijheid om een commercieel tariefbeleid te voeren.” Met andere woorden, de ticketprijzen zijn momenteel te laag, die moeten omhoog.
Minister
In een moderniseringsplan waar de Belgische minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant (MR), momenteel aan werkt komt dit onderwerp aan de orde, evenals verdere verbetering van de dienstverlening en het financiële plaatje van de NMBS.