fbpx

Binnenkort ook Breda bereikbaar per Fyra

17 mei 2010 22:00

Per december 2010 en mogelijk al vanaf september wordt de Fyra verlengd naar Breda. Daarnast zal de frequentie verdubbeld worden. Dat meldt een woordvoerder van NS International. Verder hoopt het bedrijf in de loop van 2011 de echte hogesnelheidstreinen ("V250") in gebruik te kunnen nemen.

Voordat Breda wordt opgenomen als Fyra stopplaats, wil NS International eerst uitvoerig testen. "We gaan eerst in proefbedrijf de dienstregeling testen. Pas als het proefbedrijf goed verloopt zal de Fyra verlengt gaan worden naar Breda" licht een woordvoerder toe.

Level 2
Op het zuiderlijk deel van de HSL rijden de treinen met ERMTS level 2. Daardoor kan de Thalys met 300 kilometer per uur rijden. Tot nu toe rijdt de Fyra alleen onder ERMTS level 1. Tijdens het proefbedrijf zal Fyra het rijden onder level 2 en moet duidelijk worden of dat dit goed gaat.

Bezetting
Op het moment dat de Fyra naar Breda wordt verlengd, zal ook de frequentie verdubbeld worden. NS International gaat er vanuit dat de bezetting van de treinen dan ook zal toenemen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde bezetting vijftien procent. Dat is evenveel als in februari. Het afschaffen van de toeslag voor jaarkaarthouders heeft de bezettingsgraad nog niet verhoogd.

V250
Naar Breda zal de Fyra vooralsnog worden uitgevoerd met Prio-stammen. In het najaar moet de levering van de V250 op gang komen. Het is de bedoeling dat AnsaldoBreda vanaf dat moment  iedere maand een treinstel gaat afleveren. In de loop van 2011 of per dienstregeling 2012 zou de V250 dan echt in de reizigersdienst komen.