fbpx

Boek: Bestemming Buitenland, over Nederlands ov-materieel in Roemenië

01 jul 2020 12:48

Duizenden kilometers van huis rijden ze nog altijd. Nederlandse bussen uit de jaren 80 en zelfs eind jaren 70. Ook in Nederland afgedankte treinen en trams doen in het buitenland nog steeds dienst. Hugo Richter is al meer dan tien jaar gefascineerd door dit verschijnsel. De passie is zo groot, dat hij een boekenreeks hierover uitbrengt. Vers van de drukker is het eerste deel, waarin Roemenië centraal staat.

Boekpresentatie

Het kleurrijke boek bevat honderd pagina’s met meer dan tweehonderd foto’s. Op de dag van de vlag heeft Richter het boek aangeboden aan busexporteur Niels van der Burgt. Hij heeft talloze bussen die in het boek staan geëxporteerd naar Roemenië.

Vanaf nu is het boek vrij verkrijgbaar voor € 35. Het is bijvoorbeeld verkrijgbaar via Treinwebshop.nl. Wie het boek besteld, krijgt er bovendien een grote ansichtkaart van de ICNG bij cadeau. Op youtube geeft Richter een boekpresentatie van het boek.

Bijzonder aan Roemenië is dat er zowel oude Nederlandse treinen, trams als bussen te vinden zijn. Vooral veel voormalig Nederlandse bussen zijn in veel Roemeense plaatsen te vinden: maar liefst 26. Die komen allemaal in het boek aan de orde. Daarnaast geeft Richter in het boek anekdotes die hebben plaatsgevonden.

De wereld rond

Het boek bevat vooral veel foto’s met fotobijschrift. Dat Roemenië centraal staat in het eerste boek is niet toevallig. Het behoort samen met Moldavië, Oekraïne en Rusland tot de eerste landen die hij in 2009 bezoekt om Nederlandse bussen te spotten. “Destijds werd ik gevraagd door hobbyist Jeroen Mastenbroek of ik met hem mee wilde reizen om Nederlandse bussen terug te zoeken. Ik besloot met hem mee te gaan en tot op de dag van vandaag heb ik daar geen moment spijt van gehad” vertelde Richter eerder al aan Treinreiziger.nl.

Sterker nog, na die eerste reis is Richter vele malen op pad gegaan op jacht naar Nederlands OV-materieel. “Je komt zo in de niet-toeristische landen. Dit heeft een wereld voor mij geopend. Het heeft mij gebracht naar onbekende, maar zeker niet onbeminde bestemmingen. Het heeft mij bij terugkomst elke keer weer doen beseffen dat wij in Nederland niets te klagen hebben”, legt hij uit. Inmiddels is Richter heel de wereld over geweest, van Rusland tot Cuba en van Ivoorkust tot Georgië.

Tweede deel

Nu het boek over Roemenië is afgerond kan zijn aandacht naar deel twee, waarin Cuba de hoofdrol krijgt.

Zie ook: In Beeld, voormalig Nederlands OV-materieel in het buitenland.

Ook nieuw op Treinwebshop.nl: ook vers van de pers is Spoor editie 31. Ook daarbij ontvang je bij een bestelling gratis een ansichtkaart van de ICNG.

Let op: Van den Burg Beeldproducties verzorgt de distributie van Treinwebshop.nl. Bestellingen t/m 3 juli worden nu verwerkt. Vanwege vakantie worden er geen bestellingen verzonden in de periode 4 t/m 11 juli.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert Hoekstra
4 jaren geleden

Prachtig! Dat boek ga ik bestellen.
Onder andere twee mooie ex Friese FRAM bussen met bouwjaar 1983 zijn daar naar toe geëxporteerd, namelijk de DAF-Den Oudsten MB200-DKDL-564’s met de ESO-nummers 9389 en 9390 (kenteken BG-52-JH).

De 9389 is helaas al lang overleden; de kans dat de 9390 nog rijdt schat ik ook minimaal.

De 9390 is herkenbaar aan haar “deuk” in de pet, die naar verluidt is veroorzaakt in de Leeuwarder busstalling.

Hugo Richter
4 jaren geleden
Antwoord aan  Robert Hoekstra

Beide bussen rijden helaas al jaren niet meer. Van de 9390 staat nog wel twee foto’s in het boek. Wel van de achterzijde, dus de “deuk” in de pet is niet zichtbaar.
De 9389 was in 2009 al plukbus als ik mij goed herinner.