fbpx

Borg OV-chipkaart in Amsterdam omlaag

(Novum) – Het borgtarief van de ov-chipkaart gaat in de regio Amsterdam omlaag. Het tarief is nu vier euro, die mensen kwijt zijn als ze vergeten uit te checken of als er bij het uitchecken iets misgaat. De Stadsregio Amsterdam, waarin zestien gemeenten in de regio Amsterdam zitten, gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, meldt GroenLinks.

De Regioraad van Amsterdam ging dinsdagavond akkoord met een voorstel van GroenLinks het borgbedrag te verlagen tot het bedrag dat de desbetreffende rit maximaal kost, waarna de Stadsregio aangaf de mogelijkheden te willen onderzoeken. In de Stadsregio zit naast de gemeente Amsterdam onder meer ook de gemeente Zaanstad en de gemeente Haarlemmermeer.

GroenLinks kwam met het voorstel na onderzoek van het Financieele Dagblad. Daaruit bleek dat duizenden reizigers dagelijks problemen ondervinden bij het uitchecken en hun teveel betaalde borg niet terugvragen.

De Maatschappij Voor Beter OV is blij met de verlaging van het tarief waartoe de Stadsregio Amsterdam op initiatief van GroenLinks. Over het tarief van vier euro, stelt de organisatie dat dat een bedrag is dat goed is voor een rit tot ongeveer Utrecht. "Geen enkele tram of stadsbus legt zo´n afstand af, dus is die borg veel te hoog."

De Maatschappij Voor Beter OV hoopt dat het voorbeeld van Amsterdam door andere ov-autoriteiten gaat worden gevolgd.