fbpx

Brandmelding legt treinverkeer Schiphol opnieuw even stil

Voor de derde keer in tweede dagen tijd is het treinverkeer naar Schiphol tijdelijk stil komen te liggen door loos brandalarm. Er werd rook gezien en een brandlucht geroken, maar de brandweer kon geen vuur vinden, zegt een woordvoerder van ProRail op Radio 1.

Hij noemt het zeer frustrerend. Maandag is onderzocht waardoor het leek dat er sprake was van brand, maar werd geen oorzaak gevonden. In beide gevallen werd een brandlucht geroken en rook gezien. "Dat kan komen door een vastgelopen rem van een voorgaande trein", legt de woordvoerder uit.

"We zijn natuurlijk blij dat het geen echte brand is, maar de impact op de reiziger is groot." Het kost volgens hem veel tijd om het stilgelegde treinverkeer weer volgens schema te laten rijen. "Wij gaan dit uitzoeken en als het moet verleggen we alle kabels. De onderste steen moet boven."

In het kader van het onderzoekt vraagt ProRail de videobeelden van station Schiphol op, in de hoop dat daar nog iets op is te zien en wordt gekeken of de treinstellen die er hebben gereden mankementen konden hebben. Daarnaast wordt vandaag nog een keer de hele tunnel nagelopen.

Het treinverkeer naar Schiphol lag in totaal dinsdagmorgen 45 minuten stil, waarna het treinverkeer weer geleidelijk werd hervat. Opdwarrelend stof was de oorzaak, liet een woordvoerster van de Veiligheidsregio Kennemerland weten. Echter, volgens ProRail is de tunnel "hardstikke schoon". De tunnel is maandag op dinsdagnacht nog geïnspecteerd op stof. 

Reizigersorganisatie ROVER liet maandag weten de stremmingen in de spoortunnel ´´spuugzat´ te zijn. Volgens de organisatie komt het vaak voor dat reizigers hun vliegtuig missen door stremmingen in de tunnel. Maatschappij Voor Beter OV wil een permanente brandwacht op Schiphol.