Bus en tram rijden op 90 procent oude dienstregeling

De stads- en streekbussen rijden in Nederland gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

50% van het aantal reizigers

In het openbaar vervoer is het duidelijk drukker geworden sinds de derde week van mei. Toen kwam het regeringsadvies te vervallen om alleen voor essentiële reizen de trein, bus, tram of metro te pakken. Vorige week checkten reizigers bijna 14 miljoen keer in met hun OV-chipkaart, blijkt uit cijfers van Translink. Begin dit jaar werd amper 9 miljoen keer per week gebruik gemaakt van het OV. Het aantal check-ins is nog steeds bijna gehalveerd ten opzichte van een vergelijkbare week in 2019.

“Momenteel reist ongeveer 50 procent van de reizigers ten opzichte van 2019”, aldus Peters. “Dan is 90 procent van het vervoer voldoende.” Mocht het op bepaalde momenten extra druk zijn, zoals tijdens de ochtendspits, dan zetten vervoerders vaak extra bussen in, zegt Peters. “Met bussen is dat eenvoudig te regelen.” Hoeveel reizigers terugkeren verschilt regionaal. Zo blijven in Amsterdam in verhouding met Rotterdam en Den Haag nog veel reizigers weg. Dat komt doordat bijvoorbeeld het toerisme vrijwel is weggevallen.

NS rijdt bijna weer volledig

NS rijdt sinds maandag vrijwel weer de volledige dienstregeling (voor 98%), omdat het steeds drukker wordt in de trein. Peters zegt dat regionale vervoerders daar ook klaar voor zijn, maar dat het aan de overheid ligt wanneer er moet worden opgeschaald. “Momenteel lijkt dat nog niet nodig.”

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 23 juni 2021 09:03

Bekijk reacties

  • Na de afschaling van de maatregelen midden mei is het drukker geworden maar sindsdien blijft het aantal incheckers vrijwel constant.

    • Het valt op dat het aantal reizigers al sinds een maand vrijwel constant is. De bewering van de vervoerders dat de reizigers in snel tempo terugkomen klopt gewoon niet als je de cijfers bekijkt.

  • "Constant blijven" sinds mei duidt op een positieve ontwikkeling, aangezien het totaal aantal btm-reizigers op verreweg de meeste lijnen daalt in de aanloop naar de zomervakanties.

Share

Recent Posts

NS personeel staakt vanaf 24 augustus

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk…

2 uur terug

Dinsdag na 21:00 uur geen treinen van en naar Amersfoort (en geen vervangende bussen)

Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege…

3 dagen terug

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

4 dagen terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

4 dagen terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

4 dagen terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

5 dagen terug