Bus en tram rijden op 90 procent oude dienstregeling

De stads- en streekbussen rijden in Nederland gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

50% van het aantal reizigers

In het openbaar vervoer is het duidelijk drukker geworden sinds de derde week van mei. Toen kwam het regeringsadvies te vervallen om alleen voor essentiële reizen de trein, bus, tram of metro te pakken. Vorige week checkten reizigers bijna 14 miljoen keer in met hun OV-chipkaart, blijkt uit cijfers van Translink. Begin dit jaar werd amper 9 miljoen keer per week gebruik gemaakt van het OV. Het aantal check-ins is nog steeds bijna gehalveerd ten opzichte van een vergelijkbare week in 2019.

“Momenteel reist ongeveer 50 procent van de reizigers ten opzichte van 2019”, aldus Peters. “Dan is 90 procent van het vervoer voldoende.” Mocht het op bepaalde momenten extra druk zijn, zoals tijdens de ochtendspits, dan zetten vervoerders vaak extra bussen in, zegt Peters. “Met bussen is dat eenvoudig te regelen.” Hoeveel reizigers terugkeren verschilt regionaal. Zo blijven in Amsterdam in verhouding met Rotterdam en Den Haag nog veel reizigers weg. Dat komt doordat bijvoorbeeld het toerisme vrijwel is weggevallen.

NS rijdt bijna weer volledig

NS rijdt sinds maandag vrijwel weer de volledige dienstregeling (voor 98%), omdat het steeds drukker wordt in de trein. Peters zegt dat regionale vervoerders daar ook klaar voor zijn, maar dat het aan de overheid ligt wanneer er moet worden opgeschaald. “Momenteel lijkt dat nog niet nodig.”

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 23 juni 2021 09:03

Bekijk reacties

  • Na de afschaling van de maatregelen midden mei is het drukker geworden maar sindsdien blijft het aantal incheckers vrijwel constant.

    • Het valt op dat het aantal reizigers al sinds een maand vrijwel constant is. De bewering van de vervoerders dat de reizigers in snel tempo terugkomen klopt gewoon niet als je de cijfers bekijkt.

  • "Constant blijven" sinds mei duidt op een positieve ontwikkeling, aangezien het totaal aantal btm-reizigers op verreweg de meeste lijnen daalt in de aanloop naar de zomervakanties.

Share

Recent Posts

DB en NS bereiden uitsluiten Interrailers van ICE voor

Interrail is in het hoogseizoen niet geldig in de ICE's van Nederland naar Duitsland. Die…

2 dagen terug

Tien pilotprojecten om de internationale trein te stimuleren (o.a. nachttrein Amsterdam – Barcelona)

De Europese Commissie heeft de beoogde nachttrein op het traject Amsterdam - Barcelona van European Sleeper en…

2 dagen terug

OV-staking zorgt voor meer hinder dan verwacht, werkgevers willen niet onderhandelen

Duizenden buschauffeurs, treinstewards en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag voor vijf dagen het…

2 dagen terug

NS en DB verklaren Interrail deels ongeldig in de ICE (of toch niet?)

Treinreizigers mogen van 17 juni tot en met 18 augustus 2023 niet meer met een…

6 dagen terug

Stakingsgolf bij regionaal openbaar vervoer

Vanaf donderdag 2 februari legt een deel van de medewerkers in het streekvervoer het werk…

7 dagen terug

Bankpas als ov-chipkaart: vanaf nu in de trein bij NS, Arriva en Qbuzz

Reizigers kunnen vanaf dinsdag 31 januari bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), Arriva en Qbuzz in…

2 weken terug