Bus en tram rijden op 90 procent oude dienstregeling

De stads- en streekbussen rijden in Nederland gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

50% van het aantal reizigers

In het openbaar vervoer is het duidelijk drukker geworden sinds de derde week van mei. Toen kwam het regeringsadvies te vervallen om alleen voor essentiële reizen de trein, bus, tram of metro te pakken. Vorige week checkten reizigers bijna 14 miljoen keer in met hun OV-chipkaart, blijkt uit cijfers van Translink. Begin dit jaar werd amper 9 miljoen keer per week gebruik gemaakt van het OV. Het aantal check-ins is nog steeds bijna gehalveerd ten opzichte van een vergelijkbare week in 2019.

“Momenteel reist ongeveer 50 procent van de reizigers ten opzichte van 2019”, aldus Peters. “Dan is 90 procent van het vervoer voldoende.” Mocht het op bepaalde momenten extra druk zijn, zoals tijdens de ochtendspits, dan zetten vervoerders vaak extra bussen in, zegt Peters. “Met bussen is dat eenvoudig te regelen.” Hoeveel reizigers terugkeren verschilt regionaal. Zo blijven in Amsterdam in verhouding met Rotterdam en Den Haag nog veel reizigers weg. Dat komt doordat bijvoorbeeld het toerisme vrijwel is weggevallen.

NS rijdt bijna weer volledig

NS rijdt sinds maandag vrijwel weer de volledige dienstregeling (voor 98%), omdat het steeds drukker wordt in de trein. Peters zegt dat regionale vervoerders daar ook klaar voor zijn, maar dat het aan de overheid ligt wanneer er moet worden opgeschaald. “Momenteel lijkt dat nog niet nodig.”

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 23 juni 2021 09:03

Bekijk reacties

  • Na de afschaling van de maatregelen midden mei is het drukker geworden maar sindsdien blijft het aantal incheckers vrijwel constant.

    • Het valt op dat het aantal reizigers al sinds een maand vrijwel constant is. De bewering van de vervoerders dat de reizigers in snel tempo terugkomen klopt gewoon niet als je de cijfers bekijkt.

  • "Constant blijven" sinds mei duidt op een positieve ontwikkeling, aangezien het totaal aantal btm-reizigers op verreweg de meeste lijnen daalt in de aanloop naar de zomervakanties.

Share

Recent Posts

ProRail: 34x grootschalige werkzaamheden aan het spoor

Treinreizigers moeten in 2022 opnieuw goed de reisplanners bekijken voordat ze de deur uitgaan, want…

4 uur terug

Minder treinen NS door personeelstekort

Dit weekend rijdt de Intercity Direct over de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam drie…

3 dagen terug

Treinreis naar Berlijn duurt deze zomer tot 1,5 uur langer door werkzaamheden

De trein naar Berlijn krijgt deze zomer door werkzaamheden in Duitsland te maken met een…

3 dagen terug

Waarom stopt de nieuwe nachttrein naar Praag niet in Oost-Nederland?

In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de particuliere nachttrein naar Praag, die vanaf…

5 dagen terug

Hoge verwachtingen voor Nightjet Zürich, start moeizaam

De eerste maand voor de nachttrein Amsterdam - Zürich is gepaard gegaan met enkele opstartproblemen.…

1 week terug

Vliegtuigje na noodlanding geramd door trein (video)

Een trein heeft zondagmiddag (lokale tijd) een vliegtuigje geramd in de Amerikaanse staat Californië. Vlak…

1 week terug