fbpx

Bus en tram rijden op 90 procent oude dienstregeling

De stads- en streekbussen rijden in Nederland gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

50% van het aantal reizigers

In het openbaar vervoer is het duidelijk drukker geworden sinds de derde week van mei. Toen kwam het regeringsadvies te vervallen om alleen voor essentiële reizen de trein, bus, tram of metro te pakken. Vorige week checkten reizigers bijna 14 miljoen keer in met hun OV-chipkaart, blijkt uit cijfers van Translink. Begin dit jaar werd amper 9 miljoen keer per week gebruik gemaakt van het OV. Het aantal check-ins is nog steeds bijna gehalveerd ten opzichte van een vergelijkbare week in 2019.

“Momenteel reist ongeveer 50 procent van de reizigers ten opzichte van 2019”, aldus Peters. “Dan is 90 procent van het vervoer voldoende.” Mocht het op bepaalde momenten extra druk zijn, zoals tijdens de ochtendspits, dan zetten vervoerders vaak extra bussen in, zegt Peters. “Met bussen is dat eenvoudig te regelen.” Hoeveel reizigers terugkeren verschilt regionaal. Zo blijven in Amsterdam in verhouding met Rotterdam en Den Haag nog veel reizigers weg. Dat komt doordat bijvoorbeeld het toerisme vrijwel is weggevallen.

NS rijdt bijna weer volledig

NS rijdt sinds maandag vrijwel weer de volledige dienstregeling (voor 98%), omdat het steeds drukker wordt in de trein. Peters zegt dat regionale vervoerders daar ook klaar voor zijn, maar dat het aan de overheid ligt wanneer er moet worden opgeschaald. “Momenteel lijkt dat nog niet nodig.”

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Otto
3 jaren geleden

Na de afschaling van de maatregelen midden mei is het drukker geworden maar sindsdien blijft het aantal incheckers vrijwel constant.

Brabo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Otto

Het valt op dat het aantal reizigers al sinds een maand vrijwel constant is. De bewering van de vervoerders dat de reizigers in snel tempo terugkomen klopt gewoon niet als je de cijfers bekijkt.

Dick van der Goot
2 jaren geleden

“Constant blijven” sinds mei duidt op een positieve ontwikkeling, aangezien het totaal aantal btm-reizigers op verreweg de meeste lijnen daalt in de aanloop naar de zomervakanties.