fbpx
Foto: archief via wikipedia

Busreizigers woedend op provincie Zeeland

24 feb 2015 9:34

Busreizigers in Zeeland moeten het binnenkort doen met veel minder bussen. In veel kleine dorpjes verdwijnt de bus vanaf 1 maart volledig. Wel introduceert de provincie de Haltetaxi, waardoor reizigers met overstap en een langere reistijd alsnog met de bus kunnen. Maar wel tegen extra kosten. Voor scholieren kunnen die oplopen tot ruim vierhonderd euro per jaar.

In heel de provincie Zeeland zijn busreizigers dan ook woedend. Zo ook Claudia van Steenpaal uit het kleine dorpje Nieuw-Vossemeer. Zij verzamelde onder de 2.400 inwoners van het dorp bijna 2.000 protesthandtekeningen. Ook Stijn van Kervinck uit Domburg ging de straat op om handtekeningen te verzamelen. Samen hebben de twee ruim 13.000 handtekeningen verzameld.

De handtekeningen werden gisteren aangeboden aan de verantwoordelijk gedeputeerde George van Heukelom. De kans dat hij op de valreep het plan alsnog intrekt lijkt vrijwel uitgesloten. Van Kervinck en Van Steenpaal gingen na de overhandiging van de handtekeningen in gesprek met de gedeputeerde. "Ik heb niet echt een bevredigend gevoel”, reageerde Van Kervink na afloop tegenover de Zeeuwse Courant. "Ze gaan de plannen gewoon uitvoeren. Er is heel weinig ruimte om nog iets te veranderen. Stiekem had ik daar wel op gehoopt.”

Eigenlijk had de nieuwe dienstregeling al in december moeten starten, maar door vertraging bij de aanbesteding van de nieuwe concessie werd die datum uitgesteld. De provincie wijst erop dat ze 20 procent minder ov-budget hebben. 

Vooral de alternatieve Haltetaxi wordt alom bekritiseerd. Behalve dat reizigers straks langer onderweg zijn, extra moeten overstappen en extra moeten betalen, moet de bus ook nog eens anderhalf uur van te voren worden gereserveerd. Sommige studenten komen er bovendien door in de problemen doordat de Haltetaxi niet vóór half zeven rijdt, waardoor sommige studenten niet tijdig bij de colleges kunnen komen.

Maar de meeste woede ontstaat misschien wel door de extra kosten die reizigers vanaf 1 maart moeten maken. De ov-chipkaart en ov-abonnementen zijn niet geldig in de Haltetaxi. Er moet contant bij de chauffeur betaald worden.Tijdens een informatieavond wijst de 16-jarige scholier Douwe Boot uit Brijdorpe erop dat de Haltetaxi hem 400 euro per jaar kost. Een moeder van een andere scholier wees erop dat ze al 1600 euro kwijt is aan het busabonnement en niet zit te wachten op nog eens 400 euro extra kosten.

"Het lijkt me reëel dat je niet met de bus gemaakte kilometers ook niet betaalt. Ik ga hiermee terug naar Connexxion”, citeert de Zeeuwse Courant Van Heukelom na afloop van de informatiebijeenkomst. Een compensatieregeling is er echter nog niet. En dat terwijl de nieuwe dienstregeling al binnen een week ingaat.