fbpx

CDA: Neem Arriva serieus als alternatief Fyra

01 apr 2013 23:24

Het wordt hoog tijd dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) Arriva en andere spoorvervoerders serieus gaat nemen als alternatief voor de Fyra. Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe maandag, een dag voor een overleg over het spoor in de Tweede Kamer.

"Er wordt nu buitengewoon mondjesmaat met anderen gesproken´´, stelt hij. "De staatssecretaris zegt dat ze niet met NS is getrouwd, maar als je ziet wat er tot nog toe besproken wordt dan lijkt NS toch de enige huwelijkspartner.´´

De Rouwe doet de oproep nadat vervoersbedrijf Arriva aanbood te helpen met het oplossen van de problemen op het hogesnelheidsspoor tussen Amsterdam en Brussel, waar de Fyra had moeten rijden. Een concrete oplossing heeft Arriva nog niet, maar het bedrijf zegt snel met Mansveld om de tafel te willen.

Volgens De Rouwe moet Mansveld het bedrijf een serieuze kans geven. "Het gaat erom dat er een goede, snelle verbinding komt. Het maakt voor de reiziger dan niet uit of de trein die er rijdt rood of blauw is´´, vindt hij. "Ik wil nu alle opties weten voor de vervanging van de Fyra, anders komen we straks voor een voldongen feit te staan.´´

De Tweede Kamer praat dinsdag over de toekomst van het spoor. Het gaat dan onder meer over de prestaties van NS en spoorbeheerder ProRail, maar ook de veiligheid op het spoor zal aan bod komen.

(c) ANP